Milošević za Oluju krivio krajiške Srbe

Agencija Sense objavila je transkripte sednica Vrhovnog saveta odbrane Jugoslavije za vreme Slobodana Miloševića.

17. maj 2011

Iz transkripata se vidi da su Milošević i generali delili stav da su krajiški Srbi sami krivi za Oluju jer su odbili sve mirovne predloge i nisu pokušali ni da se brane.

Transkripti su korišćeni na suđenju Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Vojske Jugoslavije, koji čeka presudu za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Monolog Slobodana Miloševića i optužujuće reči upućene Milanu Martiću izrečeni su na sastanku sa krajinskim vodstvom na sednici Vrhovnog saveta obrane Jugoslavije 14. avgusta 1995. nakon operacije Oluja.

“Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom, nego što bi izginuli držeći linije!”, ruga im se Milošević.

Prema transkriptu, krajiški Srbi su nakon Oluje očekivali da će ih Srbija uzeti u zaštitu tako što će napasti Hrvatsku, ali Milošević i generali odbacuju te ideje kao idiotske.

Vojska Srbije očigledno je pred rasulom: nafte imaju za šest dana, čuje se na sastanku. Zato su svima puna usta mira i mirovnog plana. Prema transkriptu, Milošević nedelju dana nakon Oluje nije znao ko je naredio evakuaciju Krajine niti ga je preterano briga za to.

Milošević: Molim vas, šest hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine; napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin kojem se može prići samo iz tri pravca; nisu ga mogli braniti ni 12 sati!?
Oni ga nisu branili, jer po svim izveštajima koje smo dobili od policajaca, građana i ostalih, čim je prestala artiljerijska priprema u sedam uveče, oni su naredili – bežaniju! Prema tome, tu nije bilo nikakvog otpora niti je bilo borbenog dodira sa hrvatskim snagama. (…) Tamo je palo naređenje da svi izađu iz Krajine istog dana, čak bez stvorenog kontakta sa hrvatskom vojskom na najvećem delu fronta. Da smo istog tog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne?! Pa, tamo ne bi moglo da se stigne od njihovih kolona kojima su zakrčili sve puteve u bežaniji zajedno sa stanovništvom. (…) Pitanje je ko je, zaista, doneo odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu? Takva odluka, kada su imali sve uslove da se brane, izazvala je egzodus. Sada to treba da bude razlog da Jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije, sa kojih su oni utekli kao zečevi?!

(Jutarnji list, B 92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga