MILOŠ VASIĆ: Medijski proizvod

Studija slučaja: Kapetan Dragan

Priredio: Miloš Vasić
08. jun 2015

Dragan Vasiljković, u Australiji poznat kao Daniel Snedden, a kod nas kao Kapetan Dragan, trebalo bi da bude izručen Hrvatskoj do 15. jula, po optužnici za ratne zločine. Čovek je u Australiji odsedeo nekih devet godina u ekstradicionom pritvoru – uglavnom sopstvenom zaslugom: bilo ga je pustilo da na slobodi čeka odluku, a on je zbrisao. A kad smo svi pomislili da je odjedrio ili u malom avionu odleteo ka nekim južnim pacifičkim ostrvima, gde od ranije ima poslovne kontakte, ispalo je da se skrivao u nekoj obalskoj selendri, odakle je – protivno svim znanjima i veštinama po kojima je bio poznat – telefonom zvao nekog svog advokata u Hagu, pa su ga tako i locirali. Čovek u bekstvu ne hvata se telefona, kao što znaju raznorazni cenjeni gosti zatvora u Zabeli i Padinjaku.

Veseli i koloritni život Dragana Vasiljkovića dostigao je vrhunac u periodu 1991-1993, u Srbiji, kada je dogurao do junaka dečjih stripova i ljubimca lucprdastih kolumnistkinja koje su žmićkale na sam pomen njegovog imena. Treba se sada – pred izručenje Hrvatskoj – podsetiti na to „herojsko doba“. Pojavio se šarmantni (besumnje!) anonimni heroj; Srbin iz belog sveta, specijalac savršeno obučen, instruktor bez premca, heroj izvesnih nepreciziranih kolonijalnih ratova, pilot, pomorac, švaler i uopšte san svakog srca devojačkog. Na pitanje ko je on u stvari, odgovarao je sa: „Ako vam to kažem, moraću da vas ubijem“. Kapetan Dragan imao je u proleće 1991. snažnu medijsku logističku podršku: izvikan je za heroja koji će Srbe naučiti da se bore, koji će Krajinu spasti i koji će nas odvesti na put slave i pobede. Misterija je u međuvremenu donekle rasvetljena.

Zahvaljujući kombinaciji sreće, kolegijalne solidarnosti i istraživačkog novinarstva, nedeljnik Vreme došao je do podataka o identitetu misterioznog heroja vrlo ubrzo, da sad ne ulazimo u detalje, duža je to priča. Ukratko: Dragan Vasiljković, dete jugoslovenskih ekonomskih emigranata, dobio je australijsko državljanstvo 1974. Kao stariji maloletnik odgovarao je pred sudom u dva navrata: prvi put zbog preprodaje i držanja kradene robe; drugi put zbog organizovanja „mreže prigradske prostitucije oko Melburna“. Taj drugi put bio je presudan, jer ga je sudija za maloletnike suočio sa izborom: ili zatvor – ili vojska. Dečko je – naravno – odabrao vojsku i završio školu rezervnih oficira elitnog Viktorijinog puka Australijske vojske. Kao instruktor proveo je više godinu po državama koje se drže britanske tradicije: raznim zalivskim emiratima itd. Pominjao je Vijetnam, ali tamo ni teorijski nije mogao da stigne, jer je rat bio odavno završen, a elitne australijske trupe izvučene još 1972. Pominjao je i Afriku, ali o tome nema podataka.

Bilo kako bilo, Daniel Snedden pojavljuje se kao vlasnik neke Miki Maus avijacije po Mediteranu, gde iznajmljuje jedrilice kao skiper. Negde početkom 1991. eto njega u Crnoj Gori gde će doći u dodir da Državnom bezbednošću Srbije. Jovica i Frenki, a kasnije i Marko Negovanović i ostatak vojno-državnog establišmenta procenili su ga kao zahvalan materijal. Sjajan i iskusan instruktor koji im je obećao da će za šest do osam nedelja od naših sirovih brđana i Vlaja da napravi superheroje (kasnije nazvane „knindže“); misteriozni svetski oficir i džentlmen, materijal za medijsku promociju. Kapetan je stvarno bio odličan instruktor i još bolji medijski proizvod, kao što se sećamo iz tadašnjih novina i stripova.

Sve je on to lepo shvatio – osim glavne stvari. A glavna stvar bila je da Miloševićevom režimu Srbi iz Hrvatske nisu bili nimalo važni i da je cilj tog rata bio da bude izgubljen, kao što se i desilo. Kada je Kapetan Dragan u jesen 1991. predložio da se sa pozicija očigledne premoći pregovara sa Hrvatskom (plan je jako nalikovao kasnijem, takođe odbačenom planu Z-4), najurili su ga iz Krajine. Kasnije se motao po Beogradu, organizovao dobrotvorni fond za udovice i siročad (nisu mu našli niti jedan skrenuti ili zamračeni dinar) i nastavio sa diskretnim švercom policijsko-obaveštajne opreme za vojno-državne slepce koji nisu razlikovali prvu generaciju određenih uređaja od četvrte ili pete. Istakao se 5. oktobra u zaštiti određenih objekata koji i nisu bili nešto ugroženi, ali eto. Kasnije se njuškao sa Miletom Dragićem i pokušavao da pravi terene za golf (to mu je, izgleda fiksacija, taj golf).

Razočaran u život i u Srbiju, vratio se u Australiju, da i tamo pokuša sa tim golfom, ali je Hrvatska podnela zahtev za izručenje. Terete ga za ratne zločine, konkretno: zlostavljanje zarobljenika u Kninu i neko silovanje u Bosni. Tu sad dolazi do pravosudne gnjavaže i rastezanja: naime, Australija svoje državljane ne izručuje, ali tek sada – zahvaljujući izvesnim australijskim kolegama i vezama – doznajemo ključnu činjenicu. Australija je dopustila dvojno državljanstvo tek 2002, a Dragan Vasiljković uzeo je državljanstvo SFRJ već 1991, čime mu je australijsko državljanstvo automatski ukinuto, pa će ga po tom osnovu i izručiti Hrvatskoj. Zašto je ceo pravosudni cirkus toliko trajao – nikome nije jasno; takav neki sistem. Sam Kapetan Dragan tome je doprineo bežeći od policije – bez uspeha.

Trenutak izručenja Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj po njega je najnepovoljniji mogući: tamo je u toku žestoka predizborna kampanja u kojoj će to izručenje biti poen ekstremnoj desnici oko HDZ i Crkve. Australija kaže da će poslati svog advokata i posmatrače, ali to teško da će biti od neke pomoći za pravedno suđenje. Zanimljivo je da su izvesni hrvatski advokati ili odustali od odbrane ili im je povučena punomoć; pominju se i pretnje.

Bilo kako bilo, treba s pažnjom pratiti sudbinu Dragana Vasiljkovića. Ne zato što je bio „naš heroj, ljubavnik, dobrotvor i ostalo“; već zato da vidimo koliko je njegova sudbina – pravedna ili nepravedna, kakve su već sudbine – posledica naše medijske promocije, a koliko njegovih grešaka i grehova. Čini se, što kaže jedan naš australijski izvor, da je on sam sebi naštetio više nego bilo ko drugi. Na kraju će – posle hrvatskih opštih izbora krajem godine – taj proces najverovatnije pasti u zasenak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga