Million dolara za stipendiranje Roma-učenika

Voleli bismo da 100 odsto romske dece koja završe osnovnu školu nastave školovanje i upišu se i u srednju školu.

16. dec 2010

Vojvođanski sekretarijat za obrazovanje i Fond za otvoreno društvo Srbija potpisali su danas u Novom Sadu Memorandum o saradnji vredan više od miliona američkih dolara, kojim se omogućuje nastavak stipendiranja srednjoškolaca romske nacionalnosti.

Vojvođanski sekretar za obrazovanje Zoltan Jegeš rekao je da će do juna 2011. godine glavni cilj projekta biti da se romska deca iz Vojvodine i njihovi roditelji motivišu da nastave školovanje i nakon završene osnovne škole.

„Molimo svu romsku decu i njihove roditelje da razmišljaju u koju će se srednju školu upisati deca. Voleli bismo da 100 odsto romske dece koja završe osnovnu školu nastave školovanje i upišu se i u srednju školu“, naveo je Jegeš.

Prema njegovim rečima, značajno je povećan broj studenata romske nacionalnosti na Novosadskom univerzitetu.

„Kada u romskoj zajednici stvorimo intelektualni kapacitet, koji svaki narod treba da ima, onda ćemo moći da kažemo da je projekat uspeo“, kazao je Jegeš.

Izvršna direktorica Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić kazala je da se sredstva za stipendije obezbeđuju iz Urgentnog fonda te organizacije, koji je formiran krajem 2009. godine i iz kojeg je Srbija do sada dobila 5,5 miliona dolara.

Uglavnom su finansirani projekti iz oblasti socijalne politike.

Objasnila je da je Urgentni fond formiran kako bi se sanirale posledice svetske ekonomske krize.

Jelinčić je kazala da se Fond za otvoreno društvo, u saradnji sa Vladom Srbije i Zavodom za statistiku, zauzima da se ulože maksimalni napori kako bi se na popisu stanovništva 2011. godine utvrdio barem približan broj Roma koji žive u Srbiji.

Ona je ocenila da broj Roma s kojim se operiše na osnovu podataka sa poslednjeg popisa iz 2002. godine, 108.000, najverovatnije nije realan.

Potrebno je da znamo barem približno tačan broj Roma u Srbiji kako bismo mogli da planiramo politiku i budžet i kako bismo mogli da izmerimo koliko je ciljeva ostvareno, rekla je Jelinčić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga