MILIVOJ BEŠLIN: Srbija je svaki put gubila kada je slušala crkvu

"Srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik"

20. maj 2018

Srpska pravoslavna crkva otvoreno prijeti predsjedniku Srbije da će ući u sukob sa njom, narodom i budućim generacijama ako raspiše referendum za rješenje kosovskog pitanja iako vlast referendum uopšte i ne pominje. Crkveni predstavnici su ljuti jer je njihov zaključak o Kosovu sa posljednjeg Sabora gurnut u zapećak, što je logično pošto se zalažu za zamrznuti konflikt koji uopšte ne može biti opcija rješenja za Kosovo.

Crkvi smeta što se u medijima ne polemiše o ovom njihovom stavu, što je u autorskom tekstu iznio i najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, Velibor Džomić, kao i otvorene prijetnje sa početka ovog teksta.

“Ne bih da budem ciničan, ali svakome je prijestonica tamo gdje mu je kasa. A vrlo dobro popunjena kasa SPC je u centru Beograda. Sve drugo je čista politika i ideološka retorika koju crkva koristi u velikim količinama”, kaže Milivoj Bešlin, istoričar, odgovarajući na pitanje zašto je za SPC Kosovo duhovna prijestonica i mora biti u svjetovnim granicama Srbije kada je tek 1912. godine ušla u sastav Srbije.

On ističe da je njima kao i njihovim ruskim pokroviteljima u interesu zadržavanje statusa quo, dakle, stanja tzv. zamrznutog konflikta.

“Preko neriješenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namjere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, neriješeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.

Prema njegovim riječima, „srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik“.

“Neriješeni kosovski problem je stalni izvor nacionalističkog ekstremizma i pomažu se ruske namjere da se destabilizuje Balkan”, smatra istoričar.

(Antena M / Pobjeda)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga