Milisavljević: Bahat odnos Fonda prema teško oboleloj deci

“Neko od naučnika iz Fonda savetovao je - strpi se još dve godine pa ćemo ti platiiti. A šta ako to dete do tada umre?"

23. okt 2013

Predsednik Odbora za zdravstvo Skupštine Srbije Dušan Milisavljević oštro je danas kritikovao zdravstvenu administraciju Srbije i nadležni republički Fond zbog, kako je naveo, bahatog odnosa prema procedurama lečenja teško obolele dece.

On je nadležne institucije posebno osudio zbog toga što su odbili da snose troškove transplantacije pluća za šesnaestogodišnju Nevenu Janković iz Žitorađe, prenela je Radio-televizija Vojvodine.

“Administracija Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstvo je postala ohola i bahata. Ovo dete je ugroženo i izveštaj Fonda, u kojem se njenoj porodici sugeriše da sačekaju još dve godine kako bi im država platila troškove transplantacije je skanadalozan”, rekao je Milisavljević.

On je dodao da je u kontaktu sa roditeljima koji imaju probleme sa bolesnom decom, ali da je i kao lekar “zbunjen i razočaran zbog propusta u slučaju Nevene Janković, gde je transplantacija odbijena iako njena pluća rade sa 20 odsto kapaciteta”.

“Neko od naučnika iz Fonda savetovao je – strpi se još dve godine pa ćemo ti platiiti. A šta ako to dete do tada umre?“, postavio je pitanje Milisavljević.

On je ukazao i na problem da su mnoga deca u Srbiji van sistema lečenja te da nije jasno ko ima pravo na lečenje o trošku države, a ko ne.

“U Vojvodini imate primer devojčice Zoje Mirosavljević koja je umrla od retke Batenove bolesti, nakon čega je pokrenuta inicijativa da se to u budućnosti ne ponovi, te da se zakonski reguliše lečenje dece sa retkim bolestima”, podsetio je Milisavljević.

On je upozorio da deca obolela od retkih bolesti, kakva je Batenova bolest, danas nemaju nikakvu pomoć države, te da ta praksa mora “hitno da bude prekinuta“.

(Autonomija/RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga