Milioni na računima kineskih političara

Političari koji voze skupe automobile, nose skupe satove, imaju milione na računima. Zvuči poznato? Naravno. Reč je o političarima u Kini koji propovedaju blagostanje za sve, ali pri tom misle samo na sebe

28. okt 2012

Porodica premijera Kine Vena Điabaoa bila je nekada veoma siromašna. On sam je isticao primer kako je u detinjstvu njih petoro stanovalo u sobi od devet kvadratnih metara. Vremena se menjaju. Ako je verovati listu „Njujork tajms“ imovina porodice Điabao danas vredi 2 milijarde i 700 miliona dolara. U Kini je zabranjena bilo kakva rasprava o tome. Nemački list Frankfurter algemajne cajtung piše:

„U SAD se u međuvremenu zna da onaj ko želi da uđe u trku za predsednika mora da prikupi milione. Ipak, milioni koje ima republikanski kandidat Mit Romni su samo mrvice za ono što je prikupila kineska partijska elita, zahvaljujući vezama, „rođačkoj“ politici i korupciji. Premijer Điabao tako navodno poseduje 2,7 milijardi dolara, ali ni drugi partijski funkcioneri ne žive u siromaštvu. Slučaj nedavno smenjenog funkcionera Bo Ksilaja samo je potvrdio: Kinom vlada Komunistička partija, ali se ta vladavina poklapa sa enormnim socijalnim razlikama i sa sve većim bogatstvom u rukama vlastodržaca.

Milioni Kineza više ne žive u siromaštvu, ali plodovi privrednog uspeha očito nisu ravnomerno raspoređeni. Socijalne napetosti rastu, korupcioni skandali povećavaju nezadovoljstvo, a izveštaji o bogatstvu premijera samo dolivaju ulje na vatru. To je i razlog zašto su kineske vlasti blokirale pristup internet stanici lista „Njujork tajms“. One strahuju da bi u narodu moglo dalje da bude narušeno poverenje u autoritet Partije“, piše Frankfurter algemajne cajtung.

Pohlepni stranački kadar

„Kad neko dođe na vlast, onda i njegov pas i kokoške idu u raj“, citira list Zidojče cajtung jednu kinesku poslovicu koja postoji već 2000 godina.

„Otkrića o bogatstvu kineskih partijskih funkcionera ove godine su dostigla nove dimenzije. Brojni Kinezi su se navikli na korupciju koja je tokom proteklih decenija „eksplodirala“ i na nju reaguju sa rezignacijom ili cinizmom. Neki su još uvek gajili iluzije kako je makar vrh Partije „čist“. Te iluzije su se raspršile upravo uoči velike smene na vrhu.

Najpre je skandal s funkcionerom Bo Ksilajom otkrio kako je njegova porodica stekla stotine miliona dolara. Usledili su izveštaji agencije Blumberg o bogatstvu budućeg „prvog čoveka Kine“ Ksi Đinpinga, a sada se isto navodi za sadašnjeg premijera Điabaoa.

Možda je tačno ono što tvrde poznanici Điabaoa i Đinpinga – da oni lično nisu imali koristi od svojih funkcija, nego da je reč o njihovim ženama, sinovima, rođacima… Ali, ako čak ni najmoćniji u Kini nisu u stanju da kontrolišu članove svojih porodica, onda to pokazuje koliko je truo sistem koji razvija kapitalizam pod kontrolom stranačkih kadrova, kome je transparentnost prirodni neprijatelj i u kojem se svaka kritika brutalno guši.

Predstojeći 18. kongres Komunističke partije pokazaće da li je Partija shvatila ono što neki njeni lideri odavno govore: Borba protiv korupcije se ne može dobiti u ovom sistemu. Za to su potrebni nezavisni mediji i nezavisno sudstvo. Dakle, potrebno je uspostaviti stranku na potpuno novoj osnovi. Još u martu su izrečene ove velike reči: „Korupcija je najveća opasnost za Partiju. Ona može da uništi političke fundamente naše zemlje.“ Ove reči izgovorio je premijer Ven Điabao“, piše list Zidojče cajtung.

(Azer Slanjankić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga