Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama

Akcija “Milijarda ustaje – prekidamo lanac nasilja nad ženama” biće održana sutra u Novom Sadu, kao deo istoimenog globalnog protesta protiv nasilja i silovanja žena i devojčica

13. feb 2013

Akcija “Milijarda ustaje – prekidamo lanac nasilja nad ženama” biće održana sutra u Novom Sadu, kao deo istoimenog globalnog protesta protiv nasilja i silovanja žena i devojčica.

Akcija u Novom Sadu biće održana na glavnom trgu u podne, a organizatori iz organizacije Alumnistkinje rodnih studija najavile su plesni performans uz pesmu Tene Klark koja je prepevana na srpski jezik.

“Nasilje nad ženama kao najviše prikrivana tema iziskuje da se stalno i iznova ukazuje na njega. Zato smo organizovali ovu akciju u Novom Sadu i njoj su se pridružile institucije, nevladine organizacije i pojedinci”, rekla je agenciji Beta aktivistkinja Silvija Dražić.

Dražićeva je rekla da je akcija zamišljena kao javni, pozitivni događaj sa jednostavnom koreografijom koju zainteresovani mogu pronaći na sajtu www.alumnistkinje.org, i pozvala sve da toga dana nose crno-crvenu odeću kao deo vizuelnog identiteta.

Zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov rekla je da se ova institucija pridružila akciji jer je potrebno podići svest građana i institucija o nasilju nad ženama.

“Želimo da utičemo na institucije da u okviru zakonskih ovlašćenja preduzmu sve da bi žrtve koje im se obrate za pomoć zaista bile zaštićene. To je naš stalni zadatak i nećemo od toga odustati”, rekla je Todorov.

Alumnistkinje su podsetile da je u Srbiji svaka treća žena žrtva fizičkog nasilja u porodici, svaka druga žrtva psihičkog nasilja, a svaka četvrta je bar jednom u životu bila izložena fizičkom nasilju.

Akciju su podržali i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Zavod za ravnopravnost polova, Centar za rodne studije, Univerzitet u Novom Sadu i više od 20 institucija i organizacija.

Akcija u Novom Sadu deo je globalnog projekta koje su inicirali aktivisti svetske organizacije “V-day”, a u akciji će učestovati više od 200 zemalja sveta u kojima će sutra biti odigrana ista koreografija i otpevana ista pesma.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga