Milićević: Više nema nagoveštaja separatizma

Portparol Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević izjavio je danas da je ugradnjom amandmana te stranke…

13. nov 2009

Portparol Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević izjavio je danas da je ugradnjom amandmana te stranke, Statut Vojvodine usklađen sa Ustavom Srbije i da više ne postoji ni „nagoveštaj seperatističkih i secesionističkih aktivnosti“.
Na konferenciji za novinare, Milićević je ocenio da više ne stoji priča o Vojvodini kao Republici, niti o državi u državi.
On je naveo da su izbačene odredbe kojima se Vojvodina definiše kao prostor srednje Evrope i da je uključeno rešenje da je Vojvodina neotuđivi i neodvojivi deo Srbije.
Kako je naveo, Vojvodina neće moći da donosi zakone, već će njena skupština donositi samo odluke. Takođe neće moći da sklapa međudržavne, već isključivo međuregionalne sporazume koji su u skladu sa spoljnom politikom Srbije, kazao je Milićević.
Prema njegovim rečima, predstavništva Vojvodine u regionima i u Briselu moći će da se osnivaju samo uz saglasnost Vlade Srbije.
Istakao je i da Novi Sad neće biti glavni grad Vojvodine, već administrativni centar.
„Pitanje poglavlja, odnosno člana je apsolutno nebitno u odnosno na ono što u njemu zaista piše“, rekao je Milićević povodom činjenice da u naslovu predloga jednog člana piše da je Novi Sad glavni grad, a u samom članu da je glavni administrativni centar.
Milićević je izrazio zadovoljstvo zbog odluke Evropskog parlamenta o ukidanju viza građaima Srbije od 19. decembra, navodeći da je to „jasna potvrda da Vlada Srbije ispunjava obaveze koje je navela kao prioritete pri svom formiranju“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga