Milić: Vučić nagovestio mogućnost izmene preambule Ustava na referendumu

"Nemoguće je pronaći bilo kakvo rešenje za Kosovo bez izmene preambule Ustava, a izmena preambule je nemoguća bez izjašnjavanja građana na referendumu”

12. maj 2018

Pravni ekspert Veljko Milić izjavio je da je veoma moguće da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojom izjavom da će se o rešenju kosovskog problema izjasniti građani Srbije zapravo najavio referendum o promeni sadašnje preambule Ustava Srbije, u kojoj se navodi da je Kosovo sastavni deo Srbije.

“Iz dela izjave Aleksandra Vučića u kome govori da je nerealno da Albanci sa Kosova žive u autonomnoj pokrajini u Srbiji se može zaključiti da će konačno rešenje pitanja Kosova i Metohije biti znatno drugačije od sadašnjeg rešenja iz preambule Ustava Srbije”, rekao je Milić agenciji Beta i dodao da u tom svetlu treba tumačiti i deo izjave u kome Vučić navodi da će građani imati priliku da se izjasne o rešenju za Kosovo.

“Naime, svako rešenje koje je drugačije od onog iz preambule Ustava, podrazumevalo bi i izmenu Ustava u tom delu. Samim Ustavom je predviđeno da je Narodna skupština dužna da akt o promeni Ustava, koji se odnosi na preambulu, stavi na referendum radi potvrđivanja. Drugim rečima, nemoguće je pronaći bilo kakvo rešenje za Kosovo bez izmene preambule Ustava, a izmena preambule je nemoguća bez izjašnjavanja građana na referendumu”, objasnio je Milić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga