Milić (LDP): Decentralizovati policiju

“Vojvodina treba da ima svoju policiju"

06. mar 2014

Zamenik predsednika Liberalno-demokratske partije (LDP) Nenad Milić izjavio je danas da policija u Srbiji mora da se decentralizuje i da gradovi i opštine moraju da imaju ovlašćenja da biraju načelnika policije u svojoj lokalnoj samoupravi.

“Ukoliko rukovodstva u gradovima i opštinama ne mogu da utiču na bezbednost, već se svime upravlja iz jednog centra u MUP-u, onda imamo situaciju kakvu imamo: nebezbedne gradove”, rekao je Milić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, Novi Sad godinama nije imao načelnika policije zbog političkih sukoba u Beogradu.

Milić je podsetio da je takav način funkcionisanja policije, kada su skupštine gradova i opština birale načelnike policije, bio uspešan tokom 50 godina, dok nije ukinut 1992. godine.

“Srpska policija ima četiri policajca po 1.000 stanovnika, a svetski standard je dva do dva i po. Organizacija policije je pogrešna i bazira se na represiji a ne na prevenciji. Ne rešava se bezbednosni problem tako što će u Novi Sad doći kao pojačanje 200 policajaca koji uopšte ne poznaju ovaj grad”, naveo je Milić.

Ocenio je da za takvu vrstu reforme ne treba novac, već samo politička volja da se republička vlast odrekne dela vlasti i da ga prebaci na lokalne zajednice.

“Vojvodina treba da ima svoju policiju, koja bi trebalo da vrši profesionalnu kontrolu rada lokalnih policija u opštinama i gradovima u pokrajini”, rekao je Milić.

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Vojvodine Dušan Mijić rekao je da novi Ustav Srbije treba da definiše da i Vojvodina ima svoj ustav.

“Vojvodina svojim ustavom treba da definiše zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast. Srbija je slozena država, u kojoj Vojvodina treba da bude ravnopravna. To je način da se oslobode potencijali koji su marginalizovani nakon rušenja autonomije Vojvodine iz 1990. godine, na radost svih građana Srbije, jer Vojvodina jeste deo Srbije i nema tu nikakvog govora o separatizmu, to su čisto politička podmetanja”, rekao je Mijić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga