Milić: Bilo koji oblik teritorijalnog uređenja Srbije bez decentralizacije ne odgovara Vojvodini

"Pokrajine i regioni u Srbiji treba da budu osnivači države jer bi na taj način centralna vlast počivala na volji pokrajina"

15. maja 2018

Pravni ekspert Veljko Milić izjavio je večeras da bilo koji oblik teritorijalnog uređenja Srbije, bez suštinske decentralizacije, nije odgovarajući za Vojvodinu.

“Za Vojvodinu na prvom mestu treba da bude borba za suštinsku decentralizaciju države. Trebalo bi se boriti za odgovarajuću predstavljenost Vojvodine u Skupštini Srbije. To bi se ostvarilo ukoliko bi se država regionalizovala ili federalizovala kroz poseban skupštinski dom u kome bi regioni ili federalne jedinice bile predstavljene”, rekao je Milić na tribini Vojvođanskog kluba.

Prema njegovim rečima, prilikom donošenja novih ustavnih rešenja, pokrajine i regioni u Srbiji treba da budu osnivači države jer bi na taj način centralna vlast počivala na volji pokrajina.

“Potrebno je uvesti pravo veta za pokrajine, kada su u pitanju zakonska rešenja koja se odnose na pokrajine, bez mogućnosti donošenja zakona uprkos vetu pokrajina nekom kvalifikovanom većinom. Sporna pitanja trebalo bi rešavati pregovorima sve dok se ne dođe do konsenzusa”, kazao je Milić.

On je na večerašnjoj tribini “Federalizam i regionalizam u razvijenim evropskim zemljama” govorio o federalizmu u Nemačkoj.

Prema njegovim rečima, suštinska decentralizacija i federalizacija Nemačke sprovedena je nakon Drugog svetskog rata, pod pritiskom saveznika.

“Cilj je bio da se stvori decentralizovana država kao suprotnost centralizovanom Trećem Rajhu. Cilj uspostavljanja pokrajina bio je upravo u ograničavanju centralne vlasti”, rekao je Milić.

Dodao je da je Nemačka i pre dolaska Hitlera na vlast, iako je bila podeljena na pokrajne, bila veoma centralizovana država.

“Treba napomenuti da je i pored toga što je Nemačka bila vrlo centralizovana, Hitler 1934. godine, dakle nedugo po dolasku na vlast, ukinuo nemačke pokrajine, pod izgovorom da postojanje pokrajina vodi separatizmu”, naveo je Milić.

(Autonomija, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga