Miletić: Težnje ka decentralizaciji vezuju Istru i Vojvodinu

Kao što Vojvodina ne želi svoje novce poklanjati Beogradu, objasnio je, tako ni Istra ne želi Zagrebu.

12. dec 2015

U danima kada se iz Vojvodine mogu čuti izjave zvaničnika da Vlada Srbije ponovo zakida Vojvodinu, optužbe na račun republičkih vlasti zbog centralizacije države i podsećanja da još uvek nije donet Zakon o finansiranju Vojvodine, zbog kojeg Srbija od kraja 2008. godine krši sopstveni Ustav, u našem susedstvu jedan regionalni pokret odneo je novu pobedu na izborima i poručio centralnim vlastima da „Dolazimo po svoje“. Svojim biračima su poručili i da po svoje mišljenje ne moraju u glavni grad, a da regija u kojoj su na vlasti preko dve decenije nije „koza muzara“.

Program decentralizacije Hrvatske Istarskog demokratskog sabora (IDS) podrazumeva decentralizaciju privrede, poljoprivrede, turizma, zdravstva i socijalnog sektora, infrastrukturnih projekata i zaštite životne sredine, obrazovanja i kulture, kao i decentralizovani model implementacije EU fondova. Program se završava porukom „Ne tražimo tuđe, ali tražimo pravo na svoje“.

Predsednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić ocenio je u izjavi za RTV da Vojvodinu i Istru veže mnogo sličnosti, od zajedničkih vrednosti poput multietničnosti, multikulturalnosti i višejezičnosti, do dugogodišnje saradnje na području politike, privrede, turizma i kulture.

„Povrh svega, sličnost je u obostranoj želji za unapređenjem i razvojem svojih regija koje koči centralizovana država – ne manjak iskustva, ne manjak stručnih kadrova, ne manjak projekata, nego isključivo trom i zastareli sistem centralističke države“, kazao je Miletić.

Kao što Vojvodina ne želi svoje novce poklanjati Beogradu, objasnio je, tako ni Istra ne želi Zagrebu.

„Autonomija u području privrede, finansija, školstva, zdravstva i ostalih područja razumne su težnje i ciljevi koji vežu ove dve regije“, rekao je predsednik IDS.

On je ocenio da je nepravedna raspodela budžeta sličnost koja Istru i Vojvodinu zakida u svakom pogledu. „A okrenemo li se budućnosti, verujemo da će nas povezivati pravednija situacija od ove današnje“, dodao je on.

Boris Miletić, koji je ujedno i gradonačelnik Pule, ocenio je i da je decentralizacija postala tema broj jedan u Hrvatskoj.

„Da IDS nije stavio na pregovarački sto decentralizaciju i ključne projekte za razvoj naše regije, niko danas o tome ne bi razgovarao. Što se nas tiče, mi smo u prošlih nekoliko nedelja predstavili programsku turneju pod nazivom ‘Pravo na svoje’. Ovaj koncept označava našu predizbornu kampanju i okosnicu programa kojim smo sve naše temeljne vrednosti saželi u jasne i konkretne ciljeve“, kazao je predsednik IDS.

Kako je rekao, građani treba da znaju koliko bi se decentralizacijom popravio kvalitet njihovog svakodnevnog života. Miletić je zaključio i da Hrvatska isključivo decentralizacijom može doći do prosperiteta, a da je jedino IDS u poziciji da natera Vladu da započne taj proces.

Na pitanje u kojoj meri je Balkan „osetljiv“ na pitanja autonomije, regionalizacije i decentralizacije, predsednik IDS je naveo da je centralizam istorijski faktor, koji su zemlje jugoistočne Europe nasledile.

On je dodao i da IDS tome oponira od početka 90-ih. „Iako nas se mnogo puta prozivalo za manjak domoljublja i separatizam, te etiketiralo kao ‘različite’, sve su naše temeljne vrednosti vremenskim odmakom prihvaćene, pa tako i ideja o decentralizaciji i regionalizaciji koja je sad tema broj jedan u državi. Stoga, možemo zaključiti kako nas upravo ta različitost od ostatka zemlje stavlja korak ispred ostalih kad je u pitanju okretanje Evropi i zagovaranje proevropskih ideja“, kazao je Miletić.

Tokom kampanje, dodao je, svima su bili vidljivi pokušaji vraćanja u prošlost sa svih strana. Miletić je poručio da je to pogrešno i promašeno.

„Nas to ne zanima, mi gledamo kako da dosegnemo standard najrazvijenijih evropskih zemalja. A to se neće dogoditi gledanjem unazad, nego isključivo napred. Upravo smo na taj način dobili poverenje velikog broja građana, postavši čak četvrta politička opcija u Hrvatskoj iako smo se kandidovali samo u jednoj izbornoj jedinici. Kad građani dobro znaju što mogu očekivati od vas, onda je uspeh garantovan, a nama je verodostojnost i doslednost u borbi za interese naših regija – svetinja“, kazao je predsednik IDS.

Boris Miletić je podsetio da se ta stranka godinama borila za osnovni dokument Istre – Statut Istarske županije, koji je, kako je rekao, na neki način sredinom devedesetih bio jeres. On je naveo i da IDS nije popustio pod pritiscima i da su u toj stranci znali da će vreme pokazati da je njihova politika ispravna. Kako je rekao, i dalje su čvrsto uvereni da u Istri i u Hrvatskoj ne sme biti nijednog građanina koji se oseća kao gost ili ga neko tako tretira. Smatra da je borba za Statut Istarske županije jednako važna za Istru koliko i za Hrvatsku.

„Od tada, sve ono što tražimo za Istru, tražimo i za sve ostale županije, odnosno regije. No, valja naglasiti da Istra ima deo posebnosti u odnosu na druge županije, i to kroz pravo na dvojezičnost i kulturnu posebnost, što je ugrađeno u Županijski statut i već je ostvareno. Sad je došao red da Istra dobije pravo na raspolaganje vlastitim razvojem i resursima“, poručio je Miletić.

Na pitanje kakav je danas odnos EU prema Istri, predsednik IDS i gradonačelnik Pule, ocenio je da se Istra dobro snašla u evropskom okruženju. Prema njegovim rečima, iako je Istra po veličini u Evropi relativno mala regija, njena prepoznatljivost nadilazi njene granice i s punim pravom se može reći da Istra danas predstavlja svojevrsni brend u Europi.

„Primera radi, osim što dugi niz godina negujemo izvrsnu saradnju s najsnažnijim evropskim regijama, u evropskom parlamentu imamo najaktivnijeg zastupnika, a uspeli smo da zaštitimo jedan od simbola Istre – istarski pršut“, objasnio je Miletić.

On je mišljenja i da Evropska unija ima svojih prednosti i mana, ali da bez sumnje pruža velike mogućnosti onima koji su spremni da preuzmu odgovornost, te da će zbog toga Istra u nadolazećem periodu imati višestruke koristi od EU.

Komentarišući odnos centralnih vlasti prema vlastima u Istri, Miletić je kazao da IDS želi da se ingerencije spuste na lokalni i regionalni nivo, kako bi se brže razvijali određeni projekti, a samim time i napredovalo. U Istri, prema njegovim rečima, postoji mnogo pozitivnih primera decentralizovanog načina upravljanja, što je pokazalo da kad se o Istri odlučuje u Istri rezultati ne izostaju.

„S druge strane, ne možemo biti zadovoljni s onim što je centralna vlast učinila po pitanju decentralizacije u proteklom mandatu. Naime, iako je Planom 21 bilo predviđeno da će se zemlja decentralizovati, dogodilo se upravo suprotno – u poslednje četiri godine sistem je dodatno centralizovan. To je, smatram, jako loše jer tromi centralizovani sistemi ne mogu ići napred, ne mogu se ekonomski razvijati i na kraju se slome, a najbolji primer za to je upravo Grčka“, ocenio je on.

Antifašizam, kao veliki deo politike IDS, jasno je i transparentno izjasnio tu stranku po pitanju izbeglica, a prema rečima Borisa Miletića, Hrvatska je pokazala ljudskost i može biti primer drugim zemljama, dok su neke zemlje, od kojih se, kako je naveo, očeivalo više – podbacile.

„Iako su naše zemlje pokazale ozbiljnost u suočavanju s tom krizom, stava sam da Hrvatska i Srbija taj problem ne mogu rešiti same. Zato smo u evropskom parlamentu, u kojem imamo našeg zastupnika, pozvali evropske institucije da odmah pomognu zemljama jugoistočne Evrope kako bi se mogle nositi s novim izbegličkim talasom“, kazao je Boris Miletić

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga