Miletić: Bez incidenata tokom Nedelje ponosa

Sutra u podne održava se Parada ponosa

19. sep 2015

Nedelja ponosa protekla je bez incidenata i u dobroj saradnji sa državnim institucijama, izjavio je danas Goran Miletić, predsednik Organizacionog odbora Parade ponosa, koja sutra treba da se održi u Beogradu.

Miletić je na Međunarodnom prajd forumu u beogradskom Medija centru rekao da promene u odnosu na prethodne godine postoje, ali da su one spore kao i da prava LGBT populacije nisu drastično unapređena.

Kako je naveo, ove godine nisu postojali nikakvi problemi u saradnji sa državnim institucijama, ali je naveo da je pitanje da li je to zato što oni zaista podržavaju paradu ili „zato što to moraju da rade“.

„Evo nekako predstavnici vlasti i ove godine imaju neke neodložne obaveze i ne mogu da dođu na naš današnji forum ili sutrašnju šetnju. Verbalno imamo njihovu podršku, ali ne i prisustvo predstavnika vlasti na našoj debati“, rekao je Miletić.

On je istakao i da u Srbiji postoji zakonski okvir za zaštitu LGBT populacije, ali da postoji problem sa primenom određenih članova zakona.

Zamenik šefa misije Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je pravo na okupljanje i udruživanje osnovno ljudsko pravo zagarantovano Konvencijom o pravima i slobodama, ali zagarantovano i Ustavom Srbije.

On je pozvao srpske vlasti da nastave da štite sve populacije u zemlji, uključujući i LGBT koja je u Srbiji, kako je naveo, najugroženija.

Podršku Paradi ponosa na danšnjem forumu dali su i poslanica u Evropskom parlamentu Teri Reintke, poslanik u nemačkom Bundestagu Folker Bek, šef kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt i zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehara.

Nedelja ponos počela je 14. septembra i tokom nje je održano više konferencija, izložbi i niz drugih aktivnosti uoči Parade ponosa, zakazane za sutra u podne u centru Beograda.

Osim Parade ponosa sutra se i Beogradu u 11 časova održava i skup „Ponos trans osoba“.

DS: Različitosti među nama najveće bogatstvo koje imamo

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas sve nadležne organe da omoguće da najavljena Parada ponosa protekne mirno i u najboljem mogućem redu.

DS je pozvala i građane da podrže pripadnike LGBT populacije u borbi za njihova Ustavom garantovana prava, ili „bar da im omoguće da to nesmetano čine“. Demokrate su apelovale na medije da u svojim izveštajima vode računa o ustavnom okviru promovišući demokratsko pravo svakog pojedinca i društvene grupe da‎ se slobodno okupi.

„Demokratska stranka smatra da su različitosti koje među nama postoje najveće bogatstvo koje imamo, kao i da je njihovo očuvanje najvažniji zadatak koji ima svako ko učestvuje u političkom životu“, piše u saopštenju DS.

U njemu se podseća da je, u vreme kada je ta stranka bila na čelu Vlade Srbije, usvojen zakonodavni okvir kojim se zabranjuje diskriminacija i uspostavljaju mehanizmi za zaštitu ravnopravnosti.

DS je u sapštenju poručila i da je zadatak svake naredne vlade da te mehanizme unapređuje, jer je to posao koji nikada nije završen.

(Beta, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga