DS: Nelegalno smenjena vlast u Žitištu

Vlast pokušavaju da smene odbornici SNS, Socijalističke partije Srbije i druge grupe građana

04. dec 2014

Poslanica DS Aleksandra Jerkov izjavila je danas da je u Žitištu nelegalno smenjena vlast čime su, kako je navela, nastavljeni pokušaji Srpske napredne stranke da dođe na vlast uprkos rezultatu koji je ostvarila na izborima.

„Juče je na sednici skupštini opštine Žitište, koja je radila nelegitimno bez ikakvog kvoruma i kojoj je prisustvovalo samo 14 od 31 odbornika nelegalno, smenjena vlast“, rekla je Jerkov novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da DS postavlja pitanje ministarstvu za lokalnu samoupravu navodeći da će i ona lično to učiniti u okviru poslaničkih pitanja, „da li postoji ijedan organ u ovoj zemlji koji može da stane na put nerazumnoj želji SNS da dođe do vlasti čak i tamo gde je pobeđena na izborima“.

Ona je podsetila da je Upravni sud presudio da je rešenje kojim je na isti ovakav način smenjena vlast u Somboru ništavno i dodala da je novoizabrani predsednik Skupštine grada Sombora rekao da ta presuda ni na koji način ne obavezuje novostvorenu skupštinsku većinu.

„Pitanje i za ministra pravde, da li presude sudova ove zemlje važe za članove SNS i ukoliko je to slučaj, neka kaže to javno da je to tako, a ukoliko smatra da takve presude moraju važiti za sve, onda neka objasni članovima svoje stranke u Somboru, Žitištu, svuda širom Srbije da se na ovako nelegitiman način ne može otimati vlast“, rekla je Jerkov.

Ona je istakla da će DS preduzeti i sve druge radnje ne bi li se zaštitila od, kako je navela, nezakonitog postupanja odbornika SNS.

Predsednik Skupštine opštine Žitište Dragan Milenković iz Demokratske stranke (DS) izjavio je sinoć da je u tom mestu u toku pokušaj “nelegitimne i nezakonite” smene vlasti.

Milenković je rekao da je za juče u 17 sati bio zakazao sednicu Skupštine opštine, ali da je mogao samo da konstatuje da nije bilo kvoruma, jer je u sali bilo 15 od ukupno 31 odbornika.

“Konstatovao sam da nema kvoruma, zaključio sednicu i zakazao je za petak u 10 sati. Odbornici koji su ostali u sali, njih 14, su nastavili da rade mimo zakona. Verovatno će doneti neke nezakonite i nelegitimne odluke”, kazao je Milenković.

Na vlasti u Žitištu, pored DS-a, su i odbornici Srpske napredne stranke (SNS), Saveza vojvođanskih Mađara, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Srpskog pokreta obnove i grupe građana.

Vlast pokušavaju da smene odbornici SNS, Socijalističke partije Srbije i druge grupe građana.

(Autonomija/Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga