Milenko Bodirogić: Kampanja protiv NIN-ove nagrade bila režirana u RTS-u

"Buka i bes i smrad nacionalističkog testosterona"

19. apr 2020

Književnik i izdavač Milenko Bodirogić rekao je da je kampanja protiv ovogodišnje NIN-ove nagrade „režirana i pokrenuta“ u kulturnoj redakciji Radio-televizije Srbije, koja prema njegovim rečima beleži svoje sramne trenutke kao da joj nije dosta „beščašća“ iz ’90-tih.

Bodirogić, koji je izdavač ovogodišnjeg romana-dobitnika NIN-ove nagrade „Pas i kontrabas“ Saše Ilića i autor drugoplasiranog romana „Po šumama i gorama“, rekao je za Al Džaziru da je kampanja protiv NIN-ove nagrade koju su vodili pojedini književnici bila „buka i bes i smrad nacionalističkog testosterona“.

„Mogao sam tada da posmatram kako funkcioniše medijska hajka i nikada to neću zaboraviti. Znate kako inače izgledaju hajke: mnogo ljudi i mnogo buke, prangije, bubnjevi, doboši i talambasi, trube i čegrtaljke kako bi se izludele sirote zveri“, kazao je Bodirogić.

Bodirogić je rekao da su motivi „hajkača“ bili prilično raznorodni i da je u početku to bio napad na NIN kao „retko preostalo nezavisno glasilo u Srbiji“.

Prema njegovim rečima, taj napad bio je najavljen skoro mesec dana ranije kad su se u Novom Sadu pojavili plakati na kojima glavni urednik NIN-a dodeljuje NIN-ovu nagradu Zvezdanu Jovanoviću, čoveku koji je ubio Zorana Đinđića.

„Potom su se umešali nacionalistički porivi, koji bi jednom za svagda da definišu kanon srpske književnosti, a u tom kanonu nema mesta za antifašizam“, rekao je Bodirogić.

Bodirogić je u intervjuu rekao da je napadačima zasmetalo previše Jugoslavije u delima koji su ušli u uži izbor za NIN-ovu nagradu, kao što je njegov roman, posvećen Narodnooslobodilačkom pokretu.

„Ja nisam jugonostalgičar. Ja sam jednostavno Jugosloven i to je tako, niko ne može iz svoje kože. Ja ne čeznem za nekim povratkom u izgubljenu, iščezlu zemlju koje više nema. Ja žalim za prekinutim procesima koji su nam, između ostalog, omogućili nekoliko decenija normalnog, relativno bezbrižnog življenja na ovim prostorima. Ti su procesi bili epohalno emancipatorski i prvi put su nam se dogodili u povesti“, rekao je Bodirogić.

Nezadovoljna radom žirija za NIN-ovu nagradu, grupa književnika, predvođena Vladimirom Kecmanovićem, Muharemom Bazduljom i Emirom Kusturicom, uputila je otvoreno pismo javnosti u kojem je od svojih izdavača zahtevala da njihova dela više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu i pozivaju na njen bojkot, jer je, kako su tvrdili, „izgubila smisao“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga