Milanović: Srbija nema većeg prijatelja od mene

Milanović je u prvom gostovanju na RTS-u rekao da je odluka da se otvori granica unilateralna i da niko iz EU nije rekao Hrvatskoj ni reč na tu temu

26. sep 2015

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da Hrvatska želi normalne odnose sa Srbijom i dodao da Srbija nema većeg prijatelja od njega.

Milanović je u prvom gostovanju na RTS-u rekao da je odluka da se otvori granica unilateralna i da niko iz EU nije rekao Hrvatskoj ni reč na tu temu, a samim tim i da nije bilo pritiska iz Brisela da prekine blokadu graničnih prelaza prema Srbiji.

Dodao je da Hrvatska može da ponovo uvede istu meru ako ima problema i da je zato od premijera Aleksandra Vučiča tražio da deo izbeglica šalje i prema drugim zemljama a ne samo na hrvatsku granicu.

„Ponudio sam premijeru Vučiću da pošaljemo autobuse na makedonsku granicu i da najveći deo izbeglica organizovano vozimo na hrvatsku granicu, a deo na Mađarsku. Pitam s kojim je motivom Vučić to odbio“, rekao je Milanović.

On je dodao da Srbija mora funkcionisati kao država kada ljudi uđu u Srbiju, te ljude bi trebalo organizovano prevesti do granice i ne dozvoliti da se sve pretvori u spontanu aktivnost da izbeglice u Srbiju udju sa 100 a izadju sa 50 evra.

Milanović je ponovio da je odluka da se zatvori granica doneta da bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi Hrvatske.

Premijer Hrvatske demantovao da je srpski narod nazvao varvarima i precizirao da je tu reč koristio da objasni da madjarski premijer Viktor Orban diže ogradu prema barbarima Arapima.

„Krivo sam citiran, kada sam rekao da Mađari rade zid prema barbarima. Nemojte manipulirati kao Vučić, meni je ta škola poznata, vi ne postavljate pitanje, vi insinuirate, pogrešno citirate, barbari nisu Srbi, već Orban tako doživljava Arape“, rekao je Milanović.

Milanović je u prvom nastupu na RTS više puta ponovio da je on prijatelj Srbije, kao i da je štitio prava Srba u Vukovaru.

Takodje, premijer Hrvatske je rekao da nije koristio termin da je Srbija teritorija a ne država.

„Srbija nije treći svet, rekao sam da se srbijanska vlast ponaša kao da je treći svet, što nije isto“, rekao je Milanović i dodao da se Hrvatska protivi zidovima i istakao da su oni ruglo.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga