Milanović odgovorio Orbanu na kartu „Velike Mađarske“ porukom maturantima

"Učite iz istorije, ali gledajte u budućnost“, poručio je Milanović đacima

07. maj 2020

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović objavio je na svom Fejsbuk profilu poruku hrvatskim školarcima uoči mature povodom objavljivanja karte velike Mađarske koju je na svom Fejsbuk profilu objavio mađarski predsednik Viktor Orban i ocenio da su to „provokacije“.

Milanović je to napisao povodom „karte/globusa na kojem se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susedna i, u novijoj istoriji, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku hroničnih kartomana“ i hrvatskim školarcima poručio da su to provokacije i da oni uče iz istorije, a gledaju u budućnost, prenosi HRT.

„Hrvatska je moderna evropska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne istorijske karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine evropskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih ‘šerovati’ i stavljati na svoje profile“, napisao je Milanović.

Napomenuo je da te karte danas „nisu nimalo aktuelne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susede, otprilike onako kako nas iritiraju“.

„Ali i svaki put iznova začude „istorijske“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku. To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz istorije, ali gledajte u budućnost“, poručio je Milanović đacima.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga