- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Milanović o pozivu Vučića Srbima u svetu da istaknu zastave u sredu: Besposlen pop i jariće krsti

Poslovicom „Besposlen pop i jariće krsti“ predsednik Hrvatske Zoran Milanović prokomentarisao je večeras u Pazinu predlog kolege po dužnosti u Srbiji Aleksandra Vučića da svi Srbi u svetu u sredu 15. septembra istaknu srpske zastave.

Kako javlja Hrvatska radio-televizija, u Pazinu na obeležavanju Septebarskih odluka i 40. godišnjica izgradnje Spomen doma sjedinjenja i slobode, Milanović je odgovorio na pitanje o Vučićevu pozivu narodu Srbije i svim Srba širom sveta da na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istaknu srpsku zastavu.

„Stvarno ne mogu verovati da u Srbiji nemaju važnijeg i pametnijeg posla, poput ekonomskog razvoja države u kojem Srbija zaostaje, a Hrvatska ne napreduje kako bi trebala“, rekao je Milanović.

Smatra da na tu provokaciju ne treba reagovati: „Na to se očekuje, valjda, da svako od nas reaguje nekakvom svojom ekvivalentnom merom, i onda imamo nešto na čemu Vučić živi već 20-30 godina… Kao relativno mlad čovjek puno je još godina pred njim, smišlja šta će raditi, pa onda smišlja ovakve zabavne sitnice. Jednom rečju, bez veze.“

Kad je reč o Srbima u Hrvatskoj, Milanović je rekao neka ljudi sami procene koji su pravi motivi tog poziva.

„Tako se ne gradi jedna jaka, utjicajna i moćna država“, kazao je Milanović.

Upitan smatra li posetu patrijarha Profirija Jasenovcu provokacijom kazao je da ne zna što bi na to rekao i dodao kako je on s njim imao dobar odnos: „S njim sam imao relativno korektan odnos dok je bio metropolit zagrebačko-ljubljanski. Moja prethodnica KolindaGrabar Kitarovićje na zid ureda stavila repliku ikone koju je dobila od Porfirija. Ona je i sada na zidu, ja to nisam micao.“

Milanović je dodao kako se nada „da je i neće morati micati“.

(HRT, Foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!