Milanović iz kabineta uklonio Tuđmana, Stepinca i ostale biste

Uklanjanje bista sprovođenje obećanja Milanovića, koji je u kampanji govorio da bistama nije mesto u kabinetu nego u muzejima

10. mar 2020

Portparol njegovog kabineta Nikola Jelić je potvrdio da na Pantovčaku više nema izloženih bisti i da ih je Milanović uklonio prošle nedelje.

Na Pantovčaku su, između ostalih, bile biste kontroverznog zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, kralja Tomislava, pesnika Ivana Mažuranića, kao i biskupa Josipa Jurja Štrosmajera.

Tuđmanova bista poslednja je stigla u kabinet predsednika, 2015. godine povodom obeležavanja prve godine godišnjice mandata Grabar Kitarović.

Ranije je tamo bila i bista nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, ali je nju uklonila prethodna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Jelić je rekao da je uklanjanje bista samo sprovođenje obećanja Milanovića, koji je u kampanji govorio da bistama nije mesto u kabinetu nego u muzejima.

„Bista Josipa Jurja Štrosmajera vraća se vlasniku – Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, dok će sve ostale biste koje su u vlasništvu Ureda predsednika do daljnjega biti odložene u Uredu“, rekao je Jelić i dodao da se s muzejima i drugim kulturnim institucijama razgovara o mogućnosti da im se biste ustupe.

Milanović je ukinuo i „Tuđmanove mundire“, upečatljive crvene odore Počasne garde Hrvatske vojske.

„Ja poštujem, ali nisam idolopoklonik. Oni koji se opterećuju bistama ulaze u verske ratove. Ja nisam u tom ratu“, rekao je svojevremeno hrvatski predsednik.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga