Milanović: Hrvatska 1. jula traži prijem u Šengen

Šengenska zona obuhvata 26 zemalja Evrope koje su u međusobnom prometu, na zajedničim granicama, ukinule kontrolu pasoša i drugih dokumenata

27. jan 2015

Premijer Hrvatske Zoran Milanović najavio je danas da će Hrvatska 1. jula ove godine podneti zahtev za prijem u Šengensku zonu.

„Mnogo od toga očekujemo. Mi smo turistička zemlja, oslanjamo se na taj profitabilni sektor privrede. Sloboda kretanja i sigurnost naših gostiju od kojih su većina Evropljani“, rekao je Milanović tokom službene posete Estoniji, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

On je dodao da će zahtev biti upućen najranije što je moguće, odnosno 1. jula kada ističu dve godine od prijema Hrvatske u EU.

Milanović je još prošle godine rekao da će Hrvatska aplicirati za ulazak u Šengensku zonu 1. jula 2015. Tada je izrazio uverenje da će Hrvatska biti spremna i dodao da ocenu EU očekuje pola godine od podnošenja zahteva, kao što je to bio slučaj s Mađarskom pošto je ušla u Uniju.

Šengenska zona obuhvata 26 zemalja Evrope koje su u međusobnom prometu, na zajedničim granicama, ukinule kontrolu pasoša i drugih dokumenata, dok „prema spolja“ nastupaju jedinstveno, kao jedna
„zemlja“, uz strogu kontrolu i zajedničku politiku izdavanja viza.

Cilj Šengenske zone u kojoj su 22 članice EU i još četiri zemlje – članice trgovinske organizacije EFTA, je podsticanje slobodnog kretanja robe, informacija, novca i ljudi.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga