Milanović: Dolazak Miloševića na proslavu Oluje je unutrašnje pitanje Hrvatske

Plenkovi: Beogradu potrebno još neko vreme da u potpunosti razume sve što hrvatski vrh radi na poboljšanju odnosa

09. avg 2020

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izrazio je danas žaljenje što zvaničnici Srbije kritikuju dolazak predsednika Srpskog narodnog veća Borisa Miloševića na proslavu operacije „Oluja“ u Kninu i ocenio da je to unutrašnje pitanje Hrvatske.

Povodom izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da je neprihvatljiv odlazak Miloševića na proslavu „Oluje“ dok neki Srbi u Hrvatskoj još nemaju struju, Milanović je rekao da mu je žao zbog takvih izjava, prenosi Hina.

„Žao mi je ako je to rekla, ja stvarno nisam pratio šta su oni govorili, ne zato što ih ignorišem, nego zato što je to na kraju krajeva naša stvar ovde u Hrvatskoj. Ako im nije po volji, žao mi je. Ja mislim da smo dali sve od sebe i više od toga“, kazao je Milanović.

On je negirao da takvi stavovi iz Srbije mogu da uspore proces pomirenja, ocenivši da „to sigurno ne može biti stav Srba (u Hrvatskoj)“.

Na komentar novinara da je lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao da će se neki međunarodni faktori uključiti u proces pomirenja u Hrvatskoj, Milanović je odbacio takvu mogućnost.

Ovo je naša zemlja i biće onakva kako se mi dogovorimo. A dogovaramo se dosta dobro, nikakav međunarodni faktor“, naveo je predsednik Hrvatske.

Plenković: Beogradu potrebno još vremena da potpuno razume sve što hrvatski vrh radi

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je Beogradu potrebno još neko vreme da u potpunosti razume sve što hrvatski vrh radi na poboljšanju odnosa.

Plenković je u Sinju rekao da je „izrazito dobro, a i prirodno i normalno“ da je potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević, predstavnik Srba u Hrvatskoj, došao na obeležavanje 25. godišnjice operacije „Oluja“ u Kninu, prenosi Hina.

Plenković je naveo da je hrvatski državni vrh poslao poruke koje su „primerene početku nove faze odnosa hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj“.

„Na taj način šaljemo signal o inkluzivnom i tolerantnom društvu, društvu koje zna šta je pomirenje i šta je zajednička budućnost. Na tom tragu mislim da je dobro i da (lider Srba u Hrvatskoj) Milorad Pupovac ode u Škabrnju. Sve su to gestovi i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje oni nedvosmisleno zaslužuju“, kazao je Plenković.

U Škabrnji su srpske snage počinile zločin nad hrvatskim civilima, a Plenković je najavio da će krajem septembra otići u selo Varivode da oda počast srpskim žrtvama stradalim od hrvatskih snaga posle „Oluje“ 1995. godine.

Plenković je rekao i da će u dijalogu sa Srbijom insistirati na zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji. Dodao je da Zagreb želi da oni budu adekvatno zastupljeni na različitim nivoima vlasti u Srbiji, u skladu s bilateralnim sporazumom s početka 2000. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga