MILAN VUJIĆ: Dečački san neuspelog navijača

"Više ne postoji razlika između kriminalaca i onih koje su i sami kriminalci nekada nazivali slugama režima, odnosno policije"

10. maj 2020

„Kriminalne organizacije, države i njihovi funkcioneri – svi nastoje da iskoriste krizu javnog zdravlja kako bi unapredili geopolitičke interese“, navodi se u zvaničnom saopštenju Europola, a evo kako to izgleda kada postoji neraskidiva veza između ta tri pojma.

Predsednik Srbije proglasio je 15. marta vanredno stanje i to na predlog ministra odbrane. Nakon patetične objave rata nevidljivom neprijatelju doneta je odluka o zabrani okupljanja u zatvorenim prostorima, te je to ujedno i odgovor na pitanje zašto Narodna skupština ne zaseda. Prema Ustavu, Skupština je organ vlasti koji proglašava vanredno stanje i njeno pravo da se sastane jače je od bilo koje odluke Vlade. Pored toga, uredbama koje je donela Vlada ne poštuju se Ustavom zagarantovana ljudska prava.

Dok pravosuđe puca po šavovima, ministar unutrašnjih poslova iznosi podatak da se broj krivičnih dela od uvođenja neustavnog vanrednog stanja smanjio za 55 odsto. Nigde ne postoje podaci kojima bi doktor Nebojša iz Beograda mogao da potkrepi svoje tvrdnje. S druge strane, Aleksandar Vučić – kako i sam kaže – kupuje respiratore na „polu crno“ objašnjavajući da ih je nabavio tako da nigde ne piše nabavka. Uz to dodaje da je broj respiratora državna tajna, koju je kasnije otrkio.

Za razliku od Švedske koja je zarad očuvanja mentalnog zdravlja građana izbegla rigorozne mere, naša Vlada o tome nije vodila računa. Ovde je pandemija iskorišćena za kampanju, a mere Vlade kršio je čak i najpopularniji „švercer“ respiratora. Dok on obilazi Srbiju i širi bolest, među građanima se javlja panika, konfuzija, ali i revolt. Međutim, nisu samo obični građani pogođeni vanrednim stanjem. U istraživanju „Kriminal i zaraza“ koje je sprovela Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala govori se da kriminalne grupe usred ove situacije pokušavaju da naprave zalihe narkotika i da je izolacija na globalnom nivou zaustavila izvoz marihuane, ali i uvoz heroina i kokaina.

Revoltirani građani protestuju bukom protiv neadekvatnih i neustavnih mera pa se delinkventima koji su poslušnici režima i koji su ostali bez posla ukazuje prilika da se „relaksiraju“. Miljenici režima angažovani su da u vreme trajanja policijskog časa organizuju bakljade širom Srbije i time pomognu lečenju kompleksa Aleksandra Vučića. Baklje su palili i poslanici Srpske napredne stranke, koji su se usled suspendovane Narodne skupštine odlučili da provedu malo kvalitetnog vremena sa svojim biračima. Ne samo da su prekršene mere Vlade, već je i počinjeno krivično delo za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Dok se bolest širi Srbijom, doktor Nebojša se pravi lud. Sve ovo pokazatelj je da u Srbiji zakon ne važi isto za sve.

Reklo bi se da je uvođenjem vanrednog stanja na delu ostvarivanje dečačkih snova predsednika da bude vođa navijača i da ima apsolutnu moć. Ovakav scenario mogao je da se nasluti još pre osam godina kada je donet Zakon o amnestiji. Tim zakonom omogućeno je umanjivanje kazni za oko 3600 zatvorenika. Pre četiri godine desilo se rušenje u Savamali, a počinioci i nalogodavci još nisu otkriveni. Nezakonito rušenje u kvartu gde se danas gradi „Beograd na vodi“ verovatno ne bi bilo moguće da Vučić nije uspostavio blisku saradnju sa huliganima odmah po dolasku na vlast. Isto važi i za protest protiv građana na višespratnicama širom Srbije. Ovako uspostavljena saradnja dovela je do toga da više ne postoji razlika između kriminalaca i onih koje su i sami kriminalci nekada nazivali slugama režima, odnosno policije. Zajedno služe predsedniku, otimaju i ugnjetavaju narod. To ne može trajati večno. Doći će vreme kada će i taj brod početi da tone i tada se više neće otimati za narodne novce, već za čamce za spasavanje.

(autor je student Univerziteta u Novom Sadu, foto: lična arhiva)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga