- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Milan Mladenović dobio ulicu u Zagrebu

Ime pokojnog pevača beogradske rok-grupe Ekatarina Velika (EKV) Milana Mladenovića, večeras je odlukom zagrebačke Gradske skupštine dato jednoj ulici u Zagrebu, javila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

„Želeli smo da odamo priznanje ne toliko osobi Milana Mladenovića, koliko urbanoj kulturi Zagreba i prostora ondašnje države 1980-ih godina“, rekao je predsednik Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova Marin Knezović iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Taj odbor uputio je još u maju u proceduru i na javnu raspravu u veća gradskih četvrti, predlog za imenovanje novih ulica, među kojima i jedne koja bi nosila ime frontmena grupe EKV, rođenog Zagrepčanina.

Suprotno SDP, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je bila protiv te odluke, smatrajući da mnogi „hrvatski branitelji“ nemaju „svoju ulicu“ u Zagrebu iako su to zaslužili.

Margareta Mađerić iz HDZ izjavila je da je imenovanje došlo zbog hira pojedinih odbornika.

Uz jednu ulicu po Mladenoviću, druga je nazvana imenom kantautora Karla Metikoša, poznatiji kao Mat Kolins (Matt Collins).

Obe ulice su u naselju Jakuševec.

Ulicama su data i imena pesnikinje Vesne Parun, kao i nekadašnjeg gradonačelnika Zagreba Adolfa Mošinskog.

Milan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a umro je 5. novembra 1994. u Beogradu, posle teške bolesti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!