MILAN JOVANOVIĆ: Sloboda je deklarativna, niko vam ne garantuje da vas sutra neko neće ubiti, zapaliti kuću ili automobil

"Ne znam ko još misli da je u Srbiji pravosuđe nezavisno"

01. sep 2019

“Imam utisak da su tekstovi koje smo objavljivali na portalu ‘Žig info’ malo uzdrmali vrh vlasti”, kaže u razgovoru za Glas Amerike Milan Jovanović, novinar kome je decembra 2018. godine tokom noći, dok je spavao, zapaljen dom.

Jovanović kaže da ga na takav stav navode najave iz redova Srpske napredne stranke (SNS), predsednika države Aleksandra Vučića, o personalnim promenama unutar partije nakon što je lokalni internet portal za koji radi objavljivao istraživačke priče o sumnjama na koruptivne afere funkcionera SNS.

On je izjavio da će se videti da li je Srbija pravna država ili nije.

“U mom slučaju deluje da je to samo deklarativno. Isto kao i sloboda medija: možete da napišete šta god hoćete. Sloboda postoji, ali niko vam ne garantuje da vas sutra neko neće ubiti, zapaliti kuću ili automobil. Znamo šta je bilo sa Slavkom Ćuruvijom, Milanom Pantićem i Dadom Vujasinović. A Simonoviću se, umesto za pokušaj ubistva jer sam u trenutku požara bio u kući, sudi za izazivanje opšte opasnosti. Šta sve u ovoj zemlji nije zastarelo – pa se bojim i da se u ovom slučaju ide ka tome. U ovom slučaju je sve sasvim jasno. Svi izvršioci u lancu priznali su krivično delo. I Dragoljuba Simonovića su označili kao nalogodavca. Jedini ga on ne priznaje, iako ga svi ostali terete. Takoreći, da pravosuđe radi svoj posao kako treba, ostalo je samo da se donese presuda. Ali, ne znam ko još misli da je u Srbiji pravosuđe nezavisno. Dobro znamo ko postavlja sudije. Nekada je pravosuđe u Srbiji donosilo presude u ime naroda…. Slobodno mogu da kažem da većina sudija danas donosi presude u ime Srpske napredne stranke. Ja, ali i većina novinara u Srbiji, osećamo se bespomoćno, izjavio je za Glas Amerike Jovanović.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga