Milaković: Dvojezične table u Vukovaru i dalje na meti napada

Odnosi između Srbije i Hrvatske na nivou političkih elita u poslednjih nekoliko godina nazaduju, dok odnosi između građana napreduju

06. feb 2015

Zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice Srđan Milaković izjavio je danas da se u tom gradu i dalje ne poštuje pravo na postavljanje dvojezičnih tabli, već je na postojećih desetak tabli, koje se nalaze na institucijama, deo koji je ispisan ćirilicom prekriven je trakama sa hrvatskim grbom i zastavom.

Milaković je na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine rekao da lokalne vlasti ne čine ništa da se te trake uklone i da se spreči njihovo dalje postavljanje.

Prema njegovim rečima, „sasvim je sigurno“ da pripadnici srpske zajednice ne ugrožavaju opstanak Hrvatske već žele da budu integrisani. „Mi smo rešeni da se očuvamo na prostoru Hrvatske. Imamo različita gledanja na ratnu prošlost i u tom delu niko nikome ne treba ništa nametati. Ali, mislim da moramo da se odmaknemo od tog ratnog perioda u kojem, čini mi se, građani Vukovara i danas žive“, rekao je Milaković.

On je ocenio da presuda Međunarodnog suda pravde, kojom su odbačene međusobne tužbe Srbije i Hrvatske za genocid, može da bude dobra za odnose između dve države u budućnosti, pošto će se smanjiti manevarski prostor za manipulacije.

Poslanik u Skupštini Vojvodine Mato Matarić iz redova hrvatske manjine rekao je da se i ta nacionalna manjina suočava sa problemima u poštovanju manjinskih prava u Srbiji. Kao jedan od primera naveo je, kako je kazao, „favorizovanje Bunjevaca na štetu hrvatske manjine” u Srbiji.

Matarić je ocenio da je i u Hrvatskoj, u izbornoj euforiji, „štošta izrečeno“ i izrazio nadu da to u Srbiji nije ozbiljno shvaćeno.

Poslanik u Skupštini Srbije Janko Veselinović rekao je da Srbi i Hrvati imaju mnogo toga zajedničkog, i u smislu jezika, i u smislu kulture, i u smislu identiteta, i u smislu istorije. „Identitet Srba u Hrvatskoj ne može da šteti hrvatskom identitetu, niti hrvatski identitet u Srbiji može da šteti srpskom identitetu“, rekao je Veselinović. On je ocenio da odnosi između Srbije i Hrvatske na nivou političkih elita u poslednjih nekoliko godina nazaduju, dok odnosi između građana napreduju.

Istoričar Darko Gavrilović, direktor Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje, ocenio je da je u Srbiji na političkoj sceni od 2012. godine ponovo opcija koja narušava odnose sa Hrvatskom. On je ocenio da nacionalisti i s jedne i s druge strane koriste teoriju zavere kao omiljeno oruđe za manipulaciju. “Lakše je koristiti teoriju zavere nego teoriju relativiteta, jer je za teoriju relativiteta potrebna pamet. Mi nismo iznad svega ni Hrvati ni Srbi, već ljudi i to je ključ dobrih odnosa. Ne trebaju nam političari koji seju mržnju u ovom regionu“, poručio je Gavrilović,.

On je ocenio da je odluka Međunarodnog suda pravde dobra u delu u kojem taj sud sugeriše domaćim sudovima da nastave da sude pojedincima a ne čitavim narodima.

Na okruglom stolu prezentovan je Zbornik naučnih radova „Srpsko-hrvatski politički odnosi u 20. veku – zaštita identiteta“. Zbornik je proizašao iz tradicionalnog naučnog skupa u mestu Golubić kod Obrovca, u kojem se svake godine okupljaju srpski i hrvatski istoričari i razgovaraju o mogućnostima normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske. Zbornik su izdali Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga