- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Mijić: Vojvodini izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast

Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske parije (LDP) Dušan Mijić izjavio je danas da Vojvodina treba da dobije izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, te da ovaj vid autonomije treba da bude određen novim ustavom Srbije.

Kako je Mijić naveo na konferenciji za novinare, donošenje novog ustava Vojvodini treba da osigura i mogućnost da i ona u Skupštini donese svoj osnovni akt, bez obzira da li će se on zvati vojvođanski ustav, osnovni zakon ili statut.

“Tim ustavom treba da se odobri mogućnost da Vojvodina taj svoj akt donese samostalno i na tim osnovama ćemo tražiti konsenzus o Vojvodini i zasnivati saradnju sa svim ostalim političkim subjektima u Vojvodini i Srbiji”, kazao je Mijić.

Najavio je da će LDP u četvrtak organizovati “Vojvođanski maraton”, tokom kojeg će posetiti Zrenjanin, Kikindu, Kanjižu, Sombor, Sremsku Mitorvicu, Inđiju i ostala veća mesta, sa završetkom u Novom Sadu.

Član Predsedništva LDP Ivan Andrić rekao je da je LDP bio protiv donošenja aktuelnog Ustava Srbije 2006. godine, te da će se zalagati za donošenje novog, ali će zahtevati i učešće u njegovom pisanju.

“Osim novog ustava, za Vojvodinu je važno i rešiti pitanje finansiranja pokrajine i došlo je vreme da se o ovim pitanjima otvoreno rasparavlja i da ona konačno dobije odgovor”, dodao je Andrić.

On je rekao da je iznenađen napadima na LDP koji dolaze iz Vojvodine, jer je u programu ove stranke ona uvek imala važno mesto, što su, prema njegovom mišljenju, glasači prepoznali dajući im podršku od osam odsto na prethodnim republičkim izborima.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!