Mijić (LDP): Vojvodina treba da ima svoj ustav

"Trpeli smo i davali i više nego što je trebalo. Sada je dosta"

11. juna 2013

Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije (LDP) Dušan Mijić najavio je danas da će ta stranka pokrenuti inicijativu za promenu ustavnog položaja Vojvodine i založio se da Vojvodina dobije svoj ustav u okviru složene države Srbije.

Mijić je na konferenciji za novinare rekao da samo kroz sopstveni ustav Vojvodina može da definiše svoj položaj unutar Srbije.

“Danas Vojvodina zapravo ima samo fasadnu autonomiju. Viševekovna autonomija ne može da se zatire i da se uništi. Trpeli smo i davali i više nego što je trebalo. Sada je dosta, građanima Vojvodine je dosta. I ne plašimo se da to kažemo, jer smo lojalni građani ove države”, rekao je Mijić.

On je najavio da će LDP po celoj Vojvodini organizovati tribine i razgovarati sa građanima u vezi sa svojom inicijativom.

Prema njegovim rečima, Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koju je usvojila Skupština Vojvodine, je nedovoljna da bi se ostvarila autonomija ove pokrajine.

Mijić je danas predstavio i dva programska dokumenta LDP-a za Vojvodinu: Platformu za Vojvodinu i dokument “Zašto nam je potrebna autonomija Vojvodine”, u kojem se nudi 10 odgovora na to pitanje.

U Platformi za Vojvodinu navodi se između ostalog da je potrebna “mobilizacija” Vojvođana za odbranu autonomije.

U tom dokumentu se navodi i da ustav Vojvodine treba da sadrži katalog ljudskih i manjinskih prava, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, finansijsku i statističku samostalnost, posedovni list Vojvodine i međunarodne garancije poštovanja Vojvodine i njenog konstitutivnog akta.

U Platformi je LDP pozvao sve demokratske stranke na okupljanje oko ideje autonomije Vojvodine.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga