Mijić (LDP): Vojvodina treba da ima svoj ustav

Nedopustvo loš i ponižavajući položaj Vojvodine

15. maj 2014

Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić izjavio je danas da će ta stranka tražiti da pokrajina Vojvodina ima sopstveni ustav ili osnovni zakon i ocenio da Srbija treba da bude složena država.

„Tražićemo rešenja u Evropi poznata po autonomiji regija, koje imaju svoj ustav u okviru složenih država kojima pripadaju. Vojvodina treba da dobije svoj osnovni zakon ili ustav, da ga samostalno donosi i da u okviru složene države Srbije dobije priliku da se sama stara o svojim potrebama uvažavajudi i zajedničke potrebe, koje treba definisati novim Ustavom Srbije“, naveo je Mijić u saopštenju za javnost.

On je ocenio da je položaj Vojvodine po aktuelnom Ustavu Srbije koji je donet 2006. godine „nedopustvo loš i ponižavajući“.

Mijić je optužio Skupštinu Vojvodine da je jučerašnjim usvajanjem Statuta Vojvodine, koji je izmenjen po odluci Ustavnog suda Srbije, pristala da se politički potčini „slepoj dominaciji višedecenijske centralističke uzurpacije istorijskih i kulturnih tekovina Vojvođana“.

„Ponižavajući položaj Vojvodine se ogleda i u tome što odluku Skupštine Vojvodine, prema Ustavu, sutra dodatno mora verifikovati Skupština Srbije. Čin verifikacije je očigledan dokaz neautonomije Autonomne Pokrajine Vojvodine“, rekao je Mijić.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga