Mijić (LDP): Potreban Vojvođanski kosenzus kao brana centralizaciji

Imovina Vojvodine se polako “krcka, krčmi i otuđuje” i priprema za prodaju

04. jun 2015

Potpredsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Dušan Mijić založio se danas za stvaranje “Vojvođanskog konsenzusa” o definisanju položaja Vojvodine u predstojećoj raspravi o novom Ustavu Srbije, i kao brana daljoj centralizaciji države.

Mijić je u saopštenju za javnost naveo da bi “Vojvođanski konsenzus” trebalo da čine ne samo političke stranke, već i javnost u toj pokrajini.

“Na tom poslu svi moramo biti budni i aktivni, kako ne bismo došli u situaciju da, kao u prethodnom primeru, omogućimo da nam drugi kroje kapu”, poručio je Mijić.

Prema njegovim rečima, imovina Vojvodine se polako “krcka, krčmi i otuđuje” u pokušaju da se od državnog poljoprivrednog zemljišta do elektrodistributivnih mreža, stvore jedinstvene organizacije koje se mogu prodati strateškom partneru.

“Primer Naftne industrije Srbije nas opominje na to”, naveo je Mijić i dodao da je sada slična situacija u vezi sa ukidanjem Elektrovojvodine.

On je optužio i sadašnju i prethodnu republičku vlast da ne žele da prihvati Vojvodinu kao deo države koji ima svojinu i dodao da za definisanje pokrajinske svojine nije potrebna promena Ustava Srbije, već je dovoljno to regulisati zakonom.

Mijić je podsetio da je LDP predložio još 2011. godine Skupštini Srbije amandmane na Zakon o javnoj svojini, koji je usvojen septembra 2011. godine, ali ih je republički parlament odbio.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga