Migrantski kriket na Pešteru

"Dok Sjeničani u prolazu bacaju pogled na sport koji nekako podseća na gorštačku zabavu sa pešterskih ravnica, dečaci u dvorištu i dalje igraju kriket"

17. dec 2018

Ispred uprave nekadašnje „Vesne“, svojevremeno poznate fabrike ženskih čarapa iz Sjenice, na velikoj tabli piše „Centar za tražioce azila“. Na temperaturi od oko par stepeni i tek nešto malo snega u okolini, nekoliko dečaka igra kriket-sport koji najverovatnije na Pešteru do sada nije igran.

Improvizuju na betonu lopticom za tenis i gajbicama za voće, ali je zanos i oduševljenje svakim poenom stvaran kao i na pravom terenu. Ostali, momci srednjoškolskog uzrasta, prate sa strane. Od svojih vršnjaka sa visoravni na jugozapadu Srbije bi se mogli razlikovati samo po odsustvu rumenila na obrazima, nastalog od odrastanja na čistom vazduhu i šibanja ledenog zimskog vetra.

Među gledaocima zapažamo dvojicu odraslih momaka. Imaju sigurno preko 25, a čujemo i da prilično govore srpski. Prilazimo i lako se upoznajemo sa Šakilom (Shakil) i Hažarom (Hazar).

„Ja sam Pakistanac“, kaže Šakil, neobično komunikativan 27-godišnjak poreklom iz okoline Lahora. Hažar je koju godinu stariji i ozbiljniji u razgovoru. Razumljivo, jer je izbegao iz ratom razorenog Iraka i sa zemljom sravljenog gradića u blizini Mosula.

„Majka mi je umrla pre 12 godina, brat je pre mene napustio Pakistan i tamo više nemam nikoga od bliže rodbine“, rekao nam je Šakil za stolom nekadašnje radničke menze.

Razgovarajući kao da se odavno znamo, saznajemo da je pre toga pet godina proveo na građevinama u Dubaiju.

„Za mene u Pakistanu nije bilo dobro i nema šanse da se tamo vratim. Ilegalno sam ušao u Tursku, odatle u Grčku, pa preko Makedonije došao u Srbiju. Za sve to trebaju pare i sreća da te mafija ne prevari i opljačka“, kratko objašnjava već dobro poznatu rutu kojom su stotine hiljada migranata pre njega već prošli.

Jedan od upravnika Centra Jovan Kačar nam je naknadno objasnio da je Šakil već dve i po godine u Sjenici i da ga većina meštana poznaje.

Iako je ta ustanova nedavno određena kao mesto za maloletne migrante bez roditeljskog staranja, Šakil je kao „azilant starosedelac“ dobio pravo na boravak među 170 ostalih migranata starosti između 15 i 18 godina.

„Najviše maloletnih stranaca je ovde došlo iz Beograda, Dimitrovgrada i Pirota. Oni od Centra za socijalni rad u Sjenici dobijaju staratelje, jer njihovi roditelji uglavnom nisu u Srbiji. Većina dolazi s potvrdom koja im je neka vrsta ličnog dokumeta, a za one koji je nemaju, obrađuje im je ovdašnji MUP i s njom podnose zahtev za azil“, rekao je Kačar.

„U Srbiji sam zatražio azil i hoću tu da živim. Ovde su me upoznali, često me pozovu da radim i zaradim koji dinar. Kad ima posla, zaradim i po 30 evra dnevno. Ovde žive dobri ljudi i ovde ću i da se ženim“, kaže kroz smeh Pakistanac Šakil.

Iračanin Hažar je nešto stariji i uzdržaniji, a kroz upoznavanje i razgovor uviđamo da su razlog tome rat i nedaće koje sa njim idu.

Traži odgovarajuće reči i pokušava da složi razumljive rečenice da bi objasnio kako je „sve do 2003. godine život bio normalan“, a da se onda sve preokrenulo.

„U eksploziji automobila bombe poginuli su mi sestra i devojka. Ja sam ranjen i prebačen u tursku bolnicu“, izbegavajući da dalje govori o tome objašnjava nam svoju odluku da 2015. napusti ratom opustošenu zemlju, oca i brata.

Kao i većini migranata, cilj mu je bio da ode dalje, ali je izgleda od toga odustao.

„Plan je bio da mi se kasnije u nekoj od država Evropske unije pridruže otac i brat, ali… Odlučio sam da u Srbiji tražim azil i ostanem“.

Hažar je, kaže, u pokušajima da se domogne EU bio u skoro svim krajevima Srbije, ali je izabrao da ostane u Sjenici. Dodaje da je stekao već puno prijatelja u Sjenici i Novom Pazaru. Vikendom pohađa nastavu, uči jezik i „misli da će ovde nastaviti život“.

Dan odmiče i skoro da je vreme ručku. Rukujemo se, pošto će Hažar i Šakil morati da pomognu u kuhinji.

Dok Sjeničani u prolazu bacaju pogled na sport koji nekako podseća na gorštačku zabavu sa pešterskih ravnica, dečaci u dvorištu i dalje igraju kriket.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga