Migrantska kriza: Od Martonoša svi putevi vode u EU

Brojne porodice sa malom decom preko Palića i Martonoša planiraju da pronađu spas u Evropi

28. juna 2015

Bežeći od rata, više od hiljadu izbeglica iz Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka brojnim vanrednim polascima iz Beograda svakodnevno stižu u pogranična mesta nadomak Mađarske. Među migrantima, brojne su i porodice sa malom decom, koje preko Palića i Martonoša planiraju da pronađu spas u Evropi.

Jedno od vojvođanskih mesta kroz koje dnevno prođe i više od hiljadu migranata je i selo Martonoš koje ima oko dve hiljade stanovnika, pored čijih kuća vode ilegalne rute ka EU.

Sa dolaskom mraka broj migranata višestruko se uvećava, jer u kolonama idu ka graničnom pojasu. Većina kaže da su sličnim putevima ilegalno prešli već četiri granice, iz Sirije u Tursku, zatim u Grčku i Makedoniju, da bi nakon mesec dana stigli i do naše zemlje.

Prema rečima migranata sa kojima je razgovarala novinarka RTV, najava postavljanja ograde između Srbije i Mađarske uznemirila je njihove sunarodnike koji se užurbano spremaju na isti put iz Grčke. Kažu da će to podići cenu koju za prelazak granice plaćaju krijumčarima, ali da ih fizičke barijere neće sprečiti da dođu do sigurnosti i slobode kojima se nadaju u zemljama EU.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga