Migranti na Horgošu prekinuli štrajk glađu

Ukoliko ne budu dobili azil u EU ili Srbiji biće vraćeni u zemlju porekla.

29. jul 2016

Oko 60 migranata koji na Horgošu traže da ih Mađarska pusti na svoju teritoriju prekinuli su danas štrajk glađu i sada čekaju autobuse kojima će biti prevezeni u prihvatne centre.

Štrajk je prekinut nakon pregovora sa predstavnikom Komesarijata za izbeglice Nikolom Popovim, sa kojim je dogovoreno da prekinu štrajk i pređu u neki od prihvatnih centara.

Ovi migranti i dalje su razočarani zbog toga što Mađarska neće da ih pusti na svoju teritoriju, pa su u blizini granice na Horgošu i dalje izloženi transparenti „Rođeni smo slobodni“, „No more war“, „Poštujte naša prava“.

Trenutno se na listi za čekanje na mađarski azil nalazi oko 1.000 osoba, a ovoj grupi migranata je ponuđeno da zahtev za azil u Mađarskoj predaju iz prihvatnih centara, ili da zatraže azil u Srbiji.

Grupa od oko 300 migranata krenula je prošlog petka iz Beograda pešice na mađarsku granicu, ali su stigli do Sremskih Karlovaca, gde su zbog iscrpljenosti nastavili vozom do Subotice. Grupa se znatno osula, pa su preostali na Horgošu štrajkovali glađu.

Grupu migranata koji su štrajkovali glađu uglavnom čine muškarci iz Avganistana i Pakistana, koji, inače, teško dobijaju azil u Evropskoj uniji.

Ukoliko ne budu dobili azil u EU ili Srbiji biće vraćeni u zemlju porekla.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga