Migranti i dalje štrajkuju glađu kod Horgoša

Nekoliko migranata se onesvestilo, jedan dobio epileptični napad

26. jul 2016

U pograničnom pojasu kod Horgoša i danas se nalazi oko 120 migranata, koji i dalje štrajkuju glađu i zahtevaju od Mađarske da ih pusti da uđu u zemlju, što mađarska vlada rezolutno odbija kao mogućnost.

Dvoje migranata danas je, zbog zdravstvenih problema, prebačeno u bolnicu u Subotici. Oko 13.30 onesvestio se još jedan migrant, a na licu mesta nema nikoga od medicinskog osoblja koje bi moglo da pomogne, pa je reporterka Bete pozvala hitnu pomoć.

Tokom jučerašnjeg dana dvoje migranata je kolabiralo a jedan je dobio epileptični napad. Migranti su uglavnom iz Pakistana i Avganistana.

Migranti ne uzimaju hranu, već piju samo vodu. Oni sede na livadi u blizini granice u kišnim kabanicama i sa polastičnim kesama na glavi, jer povremeno pada kiša.

Migranti HorgosĐerđ Bakondi, glavni savetnik za unutrašnju bezbednost mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio je juče da vlasti u toj zemlji neće propustiti migrante koji stoje u blizini Horgoša, graničnog prelaza sa Srbijom.

Bakondi je za državnu M televiziju rekao da niko od 130 migranata koji su stigli na granični prelaz kod Horgoša nije predao zahtev za azil.

On je ocenio da takva dešavanja često ne organizuju sami migranti, već razne nevladine organizacije, s ciljem da se mađarske vlasti uplaše i sve propuste ka Austriji i poručio da se to neće desiti, prenela je mađarska agencija MTI.

Pomoćnik Komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov rekao je da su nadležni u Srbiji spremni da i toj grupi migranata obezbede smeštaj i hranu i ukoliko žele proceduru za dobijanje azila, ali je dodao da oni to ne žele.

„Migranti se obraćaju Mađarskoj a ne Srbiji… Oni su se opedelili na taj vid tihog protesta i videćemo šta će da se događa ubuduće“, rekao je Gerginov.

Migranti koji su juče stupili u štrajk glađu, nalaze se oko 400 metara od pograničnog improvizovanog kampa na Horgošu.

Ministar za socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je juče u Subotici da Srbija neće upotrebiti silu dokle god su migranti koji su započeli štrajk “mirni”.

(Autonomija, foto: Natalija Jakovljević)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga