Mićunović: Srbija je upropašćena devedesetih godina 20. veka

Socijalno nezadovoljstvo će biti sve veće

09. feb 2015

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović izjavio je da su građani Srbije danas svedoci prekrajanja istorije koje sprovodi aktuelna vlast kroz tvrdnje da je u Srbiji sve što je loše počelo nakon 5. oktobra 2000. godine, iako je zemlja upropaštena tokom devedesetih godina prošlog veka.

“Niko ne pominje šta se do tada (do 2000. godine) dešavalo: da su našu državu isključili iz svih međunarodnih institucija, kroz kakvu smo bedu i kakve ratove prolazili i niko ne pominje kako smo tada postupali sa manjinama. To se sve zaboravilo do danas”, rekao je Mićunović u intervjuu za novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Dodao je da je Demokratska stranka tada održavala veze sa svetom, a svojim antiratnim, antidiskriminacionim, antišovinističkim stavom i borbom protiv govora mržnje je “barem malo popravljala strašnu sliku Srbije u svetu”.

“Možda je najvažnije da se Srbija nakon 5. oktobra, nakon najvećih demostracija u našoj istoriji, kada je narod smenio tadašnju vlast, vratila u međunarodne institucije. Tokom sledećih 12 godina smo državne rezerve povećali za više puta i državu doveli na prag EU”, kazao je Mićunović.

On je priznao da je DS pravio greške od 2000. godine do danas, pre svega kroz “brzopletu” privatizaciju

“Dešavale su se strahovito velike pljačke. Nije to samo srpska specifičnost, to se desilo i u Rusiji, još drastičnije, a i u drugim državama. Posledica toga je bila da su se uspostavili centri moći koji su korumpirali i ucenjivali političku elitu”, ocenio je Mićunović.

Dodao je da je unutarstranačka borba za vlast u DS-u zaustavljena, rejting stranke se stabilizovao i počeo da raste.

Mićunović je kritikovao postojeću vlast u Srbiji i ocenio da ona nema dugoročnu strategiju za rešavanje problema, što znači da će socijalno nezadovoljstvo biti sve veće, kao i zahtevi za promenama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga