Mićunović: SPC da se bavi sahranama a ne državnom politikom

Da li se demokratskim može nazvati režim u kom sve odluke donosi jedan čovek i sve su idealne?

23. okt 2015

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović ocenio je da je “neodgovorno” da se državni vrh sastaje sa čelnicima Srpske akademije nauka i umetnosti i Srpske pravoslavne crkve kako bi formulisao državnu politiku a da se pri tom zanemaruje Skupštinu Srbije.

„Zna se šta je uloga SANU – da brine o nauci i umetnosti, kao i SPC – da prima ljude u crkvu i da ih sahranjuje. S druge strane, zaobilazi se parlament koji je predstavničko telo svih građana“, rekao je Mićunović za Radioteleviziju Vojvodine.

Ocenio je da je Srbija kroz stavljanje Kosova u preambulu Ustava pokazala da je ne zanima stvarnost.

Dodao je da devedesetih godina prošlog veka nije bilo spremnosti za razgovor sa Albancima, već je Kosovo jedino bio važno kao rezervoar glasova za izbore.

Mićunović je ocenio da je danas parlamentarizam u Srbiji čak u lošijoj situaciji nego pre 25 godina, nakon ponovnog uspostavljanja višepartijskog sistema.

„Tada je bilo više uvažavanja, sada je u skupštini neka vrsta rata, a parlamentarna većina ima nameru samo da devastira opoziciju. Stalno se spinuje uznemiravanje javnosti da će se uskoro nešto strašno dogoditi pa da zato treba biti borben“, ukazao je Mićunović.

On je upitao da li se demokratskim može nazvati režim u kom sve odluke donosi jedan čovek i sve su idealne.

„Nakon velike pobede nad fudbalskom silom Albanijom premijer Aleksandar Vučić kaže da će izgraditi novi fudbalski stadion. Pa valjda postoji neko drugi ko je za to zadužen“, rekao je Mićunović.

Govoreći o zahtevu za sudsku rehabilitaciju Milana Nedića, čelnika kvinslinškog režima u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata, Mićunović je odbacio argumentaciju pristalica tog zahteva da je Nedić samo radio najbolje što je mogao u korist za Srba.

„Ne znam kako je bilo u korist našeg naroda da se pobiju svi Jevreji u Beogradu“, zapitao se sagovornik RTV-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga