Mićunović: Kosovo nije naše

Suveren je onaj ko ima vlast u nekoj zemlji, ko može da uvede vanredno stanje, a zna se ko je u ovom momentu suveren na Kosovu

11. sep 2011

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović izjavio je da Srbija u pogledu Kosova „živi u iluzijama“ i ocenio da Srbija treba da umesto toga razvija trgovinske odnose s Kosovom.

„Vrlo je nezdravo živeti u iluzijama. I što više budemo živeli u toj samoobmani da imamo značajnu moć i uticaj na Kosovu, utoliko gubimo vreme“, rekao je Mićunović u intervjuu za nedeljno izdanje novosadskog „Dnevnika“.

Prema njegovim rečima, priča o suverenitetu Srbije na Kosovu sve je više „virtuelna“, a ne realna.

Mićunović je ocenio da Srbija može još neko vreme da sprečava prijem Kosova u Ujedinene Nacije. „Ali, države ulaze u sistem svetske organizacije dobrovoljno, što znači da mogu da postoje i da funkcionišu u međunarodnom pravu čak i bez toga. Tako da je naš manevarski prostor u tom smislu sužen“, kazao je on.

Mićunović je ocenio da se od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, situacija menjala na štetu Srbije, jer su Albanci uspostavili vlast i dobili diplomatsko priznanje najvećeg i najvažnijeg dela EU, kao i SAD. „Suveren je onaj ko ima vlast u nekoj zemlji, ko može da uvede vanredno stanje, a zna se ko je u ovom momentu suveren na Kosovu“, ukazao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da Kosovo i ostali delovi Balkana budu „ugurani“ u Evropsku Uniju, jer bi se time otklonila napetost oko granica i olakšalo  sporazumevanje.

Mićunović je rekao da je Srbija zakasnila sa idejom o podeli Kosova. „Kada je bilo vreme, nismo na tome insistirali, a Vojislav Koštunica koji je tada bio premijer, nije hteo ni da čuje za to“, naveo je Mićunović.

On je ocenio da Srbija treba da razvija trgovinske odnose s Kosovom i da izbegava „drame“, poput poslednje – oko carinskog pečata. „Imali smo skoro 400 miliona evra izvoza što je za naš spoljnotrgovinski deficit velika stvar jer robu možemo tamo da
prodamo, a ne u Americi“, rekao je Mićunović.

Ukazao je da Srbija mora voditi računa i o tome da ona ima veliku državnu i privatnu imovinu na Kosovu. „Mi smo ti koji imamo velike materijalne i kulturne vrednosti na
Kosovu, koje mogu biti ugrožene, i zato imamo i mnogo interesa za dijalog sa Prištinom“, kazao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da, preko Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i Ujedinjenih nacija, insistira na autonomiji za Srbe na Kosovu i na poštovanju njihovih ljudskih i građanskih prava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga