Mićunović: Evropa žmuri na nedemokratsku vladavinu jednog čoveka

"Nakon što se društvo razbije na jedinke i nestane vrednosna kohezija, onda pragmatičnost dobija na ceni: ko je na vlasti, budi za njega"

12. avg 2017

Bivši predsednik DS-a Dragoljub Mićunović izjavio je da u Srbiji vlast predstavlja jedinu „fabriku“ koja redovno isplaćuje plate, i to „one najlukrativnije“.

„Nakon što se društvo razbije na jedinke i nestane vrednosna kohezija, onda pragmatičnost dobija na ceni: ko je na vlasti, budi za njega“, rekao je Mićunović uz tvrdnju da to govori o „dubokoj krizi jednog ranjenog društva“.

Mićunović je u intervjuu za Dojče vele rekao da je vladavina jednog čoveka ono što je potpuno suprotno demokratiji, i da to Evropa ignoriše.

„Ako je išta suprotno demokratiji – to je vladavina jednog čoveka. Evropa na to žmuri. I Vučiću, i Orbanu i mnogim drugima„, rekao je Mićunović.

On je konstatovao da u Srbiji uticaj tajne policiije nikada nije prestao da bude „ključan“ i da je „snažan onaj ko poseduje dosijee„.

„To je posebno bitno u zemlji koja je imitacija vladavine prava. Prelaskom na stranu vlasti vi bivate zaštićeni i favorizovani, dok će drugi biti napadani„, rekao je on.

Kao pozitivnu stvar, Mićunović je istakao postojanje solidarnosti u društvu.

„Opozicija ne uspeva da probudi solidarnost. Solidarnost se javi kad neko ima bolesno dete pa onda ljudi daju pare da se leči u inostranstvu. Ali treba nam solidarnost na višem nivou, svest da smo svi članovi jedne zajednice, tu smo da jedni o drugima brinemo“, rekao je Mićunović.

On je rekao da nije istina da je za naprednjake „glasao narod“, već samo „jedna četvrtina punopravnih građana“.

„Parlament ne služi da većina nameće stav već da radi u službi svih građana. Naprednjacima to nije ni na kraj pameti, misle, dočepali su se kolača, imaju nož, pa seku kako hoće„, rekao je on.

Mićunović je u intervjuu za Dojče vele rekao da danas, „više nego ikada“, postoji potreba za jakom i zdravom Demokratskom strankom.

„Tek treba da rešimo neka elementarna pitanja poput uspostavljanja institucija, slobode medija, prava svojine, zaustavljanja pljačke. Dešavaju se užasne stvari ugrađene u oblik lične vladavine“, rekao je Mićunović.

(Autonomija/DW/foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga