- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Microsoft: Ruski hakeri napali USAID i grupe za ljudska prava

Ruski hakeri koji stoje iza cybernapada SolarWinds, velike kampanje na čijem su se udaru našle federalne agencije Sjedinjenih Američkih Država, pokrenuli su novu rundu napada na “državne agencije, konsultante i nevladine organizacije“, objavio je Microsoft.

Ovosedmični val napada Nobelium grupacije pogodio je približno 3.000 e-mail adresa od 150 organizacija u 24 države, a najveći dio napada išao je za SAD, napisao je u blogu u četvrtak potpredsjednik Microsofta Tom Burt.

Ističe se da je ruska grupa dobila pristup e-mail adresi marketinga međunarodne agencije za pomoć State Departmenta – USAID – odakle je napadala druge organizacije.

List New York Times navodi kako je upad za metu imao grupe koje su otkrile ruske napade na disidente ili koje su bile glasne o navodnom državnom trovanju istaknutog opozicionara iz Rusije Alekseja Navaljnog.

“Najmanje četvrtina targetiranih organizacija učestvuje u međunarodnom razvoju, humanitarnom radu i jačanju grupa za ljudska prava. Ovo je tek još jedan dokaz kako su cybernapadi postali omiljeno oruđe sve većeg broja država u postizanju raznih političkih ciljeva, a fokus napada Nobeliuma bili su ljudska prava i humanitarne organizacije“, piše Burt.

Američka vlada je direktno povezala napade SolarWinds s ruskom obavještajnom službom SVR i nametnula sankcije za 32 ruske institucije i prognane diplomate.

Ova agencija je navodno bila umiješana u hakiranje Demokratske nacionalne konvencije 2016. godine.

Mjesecima je SolarWinds bio nezamijećen, da bi ga u decembru identificirala privatna sigurnosna kompanija FireEye, istakavši sve veću sofisticiranog operacije koja je nazvana po kompaniji iz SAD-a a koja razvija sistemski software za upravljanje biznisom i organizacijama.

(Al Jazeera, foto: PIxabay)

Podelite ovu stranicu!