Mićić (LDP): Prošlost je prepuna „deklaracija“ koje su se tragično završavale

"Integracija Srba u društva u kojima se nalaze kao građani treba da bude osnovni interes države Srbije"

08. avg 2017

Predsednica Političkog saveta Liberalno demokratske partije (LDP) Nataša Mićić ocenila je danas da najavljeno donošenje „deklaracije o opstanku nacije“ ne predstavlja dobar put ka izgradnji dobrih odnosa sa susedima i ispravljanju grešaka iz prošlosti.

Ona je u pisanoj izjavi povodom najavljenog usvajanja dokumenta između Srbije i Republike Srpske navela da je pravljenje platforme kojom se u centar njihovog života opet stavlja Beograd i ponovno stvaranje nekih specijalnih veza samo korak unazad posle godina postepenog poboljšanja odnosa na prostorima bivše Jugoslavije.

„Zamisao crtanja nekih novih granica ili vršenje pritiska na druge države, zloupotrebljavajući položaj Srba u tim zemljama, stvara tenzije koje mogu biti iskorišćene za rast nacionalizma u regionu i naterati na slične poteze, pre svega, Hrvatsku, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu“, istakla je Mićić.

Kako je navela, prošlost je prepuna „ovakvih pokušaja koji su se tragično završavali“, a ljudi koji su pristali da Beograd odlučuje o njihovoj sudbini danas su daleko od teritorija na kojima su nekada živeli i njihovo žrtvovanje, zbog nekog višeg cilja, završeno je, kako je dodala, tragedijom i u krvi.

„Integracija Srba u društva u kojima se nalaze kao građani treba da bude osnovni interes države Srbije i ona mora pomoći da se njihova prava podignu na zadovoljavajući nivo u svim onim zemljama gde su trenutno možda marginalizovani ili nisu ostvarili mogućnosti koje im zakonom pripadaju„, ocenila je Mićić.

Nataša Mićić je istakla da se mora poslati poruka da je centar okupljanja za Srbe u BiH Sarajevo, za Srbe u Crnoj Gori Podgorica, za one na Kosovu Priština i svaki drugi pokušaj da se od njih naprave poslušnici bilo koje vlasti u Srbiji i danas i u budućnosti završiće se neuspehom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga