Meta ksenofobnog napada u Poljskoj Portugalci i Bugari

Poljak se bacio na grupu stranih studenata iz programa razmene Erazmus, Portugalce, Jermene i Bugare, napao ih pesnicama vičući "Poljska Poljacima" i "Marš iz Poljske" u vulgarnoj verziji

12. avg 2017

U napadima na izbeglice i imigrante iz Azije i Afrike u Poljskoj, žrtve odnedavno postaju i turisti iz južnih zemalja Evrope i iz Latinske Amerike, zbog nešto tamnijeg tena od prosečnih Poljaka i u najnovijem takvom incidentu se jedan Poljak u mestu Glivice na jugu Poljske bacio na grupu bugarskih i portugalskih studenata vičući u vulgarnoj verziji „marš iz Poljske“.

Napad se odigrao u petak uveče ispred restorana „Jermenska“ kada se Poljak bacio na grupu stranih studenata iz programa razmene Erazmus, Portugalce, Jermene i Bugare, napao ih pesnicama vičući „Poljska Poljacima“ i „Marš iz Poljske“ u vulgarnoj verziji, javlja danas poljski list Gazeta viborča.

U pomoć napadnutim studentima pritrčali su odmah gosti restorana a vlasnik restorana je pozvao policiju i okačio zatim fotografiju napadača na Tviter, sa apelom Poljacima da pomognu da se nadje, jer takvi ksenofobni nasilnici koji napadaju strance samo sramote Poljsku.

Na porast rasističkog i ksenofobnog nasilja a takodje i antisemitizma upozorili su ovih dana u pismu lideru vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslavu Kačinjskom i predstavnici poljskih jevrejskih zajednica.

„Sa velikim uznemirenjem pratimo jačanje antisemitskih stavova u Poljskoj, brutalizaciju jezika i ponašanja od kojih su mnoga uperena protiv naše zajednice. Ne pristajemo na to. Poljska je naš dom i ne želimo da se u njemu osećamo neželjeno a sve češće stičemo takav utisak“, napisali su Kačinjskom u ime jevrejskih zajednica Ana Hipčinjska i Leslav Piševski.

„Antisemitizam iz zone govora prelazi u dela“, upozorili su u pismu na nedavni napad na izraelske sportiste, motivisan antisemitizmom, kao i na činjenicu da poljski desničarski ekstremisti iz Narodnog radikalnog bloka na raznim državnim manifestacijama nekažnjeno uzvikuju fašističke parole i nose nacionalističke zastave i simbole.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga