Mesne zajednice daleko od građana i pod palicom vlasti

Iako je političkim partijama zakonom zabranjeno angažovanje u ovim telima, uzurpacija mesnih zajednica uzima sve više maha

08. apr 2018

Mesna zajednica je osnovna, najmanja, samostalna jedinica lokalne samouprave. Datira još iz Titovog doba gde je imala važnu ulogu u društvenom životu zajednice.

Cilj postojanja mesnih zajednica je da se u njima pokreću građanske inicijative u u cilju unapređivanja života i šalju daljim, višim instancama na rešavanje.

Ipak, iako nema skoro nikakvih ovlašćenja u vršenju vlasti i političkim partijama je zakonom zabranjeno angažovanje u ovim telima, uzurpacija mesnih zajednica uzima sve više maha, naročito poslednjih godina. Na taj način, same mesne zajednice se udaljavaju od građana čije je pravo da ih koriste.

Novosađanin Dobrivoje Simić svojim primerom ukazuje na stranačku uzurpaciju mesnih zajednica.

– Ja sam licencirani profesionalni upravnik i ujedno predsednik lokalnog karate kluba. Jedna mesna zajednica je zaustavila treninge kluba koji se u prostorijama MZ održavaju godinama unazad, a razlog je taj što nisam politički podoban, odnosno nisam član vladajuće partije. Dakle, nisu se libili da na ulicu izbace vrhunske reprezentativce i 60-oro dece koja treniraju, samo zbog uskostranačkih interesa – rekao je Simić.

Član Grupe za konceptualnu politiku, Zoran Gajić, ističe da su prava građana veoma ugrožena kada stranke u potpunosti uzurpiraju i zloupotrebljavaju funkciju koju ima mesna zajednica.

– Danas je skoro potpuno uskraćeno pravo građana da koriste prostore mesnih zajednica. Iako se Srbija obavezala mnogim dokumentima na saradnju sa civilnim društvom, u praksi to nije tako. U praksi je situacija takva da su vladajuće partije potpuno uzurpirale ove prostore i zatvorile ih za građane – ocenjuje Gajić.

Aktivista omladinskog centra CK13, Ozren Lazić, navodi primer nezainteresovanosti vlasti, čak i pretnji ukoliko neko želi da zna kako radi njegova mesna zajednica.

– Organizovali smo tribinu sa temom šta su mesne zajednice danas, ali niko nije našao za shodno ni iz gradske uprave ni iz konkretne mesne zajednice da se odazove pozivu. S druge strane, imali smo jedan tajni sastanak sa sekretarom iz te mesne zajednice, koji nam je poručio da ubuduće pazimo gde i kako prelazimo ulicu, ukoliko odlučimo da se i dalje bavimo radom tih tela. Toliko o tome da to nije bitna stvar – kaže Lazić.

Razloge zbog kojih je danas uloga mesnih zajednica postala praktično beznačajna, Gajić vidi u postepenom uništavanju same institucije, odnosno njihovim pretvaranjem u političke platforme.

– Udruženjima građana se ne dozvoljava pristup, ne dozvoljava se ni prisustvo ljudi u institucijama, jer tamo sede oni koji bi najradije da te institucije i ne rade. A oni će za uzvrat dobiti nekakvo radno mesto, ili obećanje da neće dobiti otkaz tamo gde rade oni ili neko njihov – ističe Gajić.

Mesne zajednice su danas potpuno pod kontrolom partija. Time je i u potpunosti narušena njihova osnovna uloga, a to je da budu posrednik u pokretanju zajedničkih građanskih inicijativa o poboljšanju života zajednice ka višim instancama.

Radi se samo kako se odluči u vrhu lokalne stranke, građanin praktično i više nema pravo glasa. Time njihova uloga postaje beznačajna i marginalizovana, a pitanje je samo hoće li se uskoro i u potpunosti urušiti kao takva.

Ivan Kuzminović – student III godine žurnalistike (021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga