Mesna zajednica protiv izgradnje parka dinosaurusa u Novom Sadu

Ne oduzimajte nam park!

09. juna 2015

Savet novosadske Mesne zajednice Omladinski pokret usprotivio se danas ideji o izgradnji parka dinosaurusa u Železničkom parku u tom gradu i ocenio da bi na taj način građanima iz tog dela grada praktično bio oduzet park.

“Na ovaj način, građanima bi praktično bile otete dve trećine Železničkog parka, penzioneri i roditelji s malom decom bi ostali bez prostora sa zelenilom u kojem svakodnevno mogu da borave, a vlasnici pasa više ne bi imali gde da izvode i istrčavaju svoje ljubimce”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da Novi Sad ima premalo zelenih površina i ocenjuje da je “potpuno neumesno” da se za račun jednog privatnog preduzeća i gradske uprave građanima Novog Sada oduzima jedan od samo četiri postojeća parka u gradu.

Savet Mesne zajednice Omladinski pokret je naveo da je ideja o izgradnji „dino-parka“ dobrodošla, ali samo pod uslovom da se realizuje na drugačiji način, uz puno uvažavanje interesa i potreba građana, ili izgradnjom na drugoj, primerenijoj lokaciji.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo Aleksandar Bogdanović prilikom posete toj mesnoj zajednici rekao je da se planira da dve trećine parka bude ograđeno te da se unutar ograde postave replike 16 dinosaurusa.

Ulaz u park bi se naplaćivao 200 dinara po posetiocu, a izradu replika i uređenje čitavog parka bi finansiralo jedno privatno preduzeće, s kojim bi Gradsko zelenilo ravnopravno delilo zaradu od prodatih ulaznica, objasnio je Bogdanović.

On je naveo da se procenjuje da bi „dino-park“ godišnje posetilo oko 150.000 ljudi, što bi investitoru i Gradskom zelenilu donelo ukupnu zaradu od 30 miliona dinara.

LSV: Grad daje park da bi privatnik naplaćivao ulaznice

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) oštro je danas kritikovala gradske vlasti zbog namere da dve trećine jednog parka u tom gradu pretvore u park dinosaurusa, u kom će privatnik da naplaćuje ulaznice.

“U gradu koji ima manjak zelenih površina i više nego očit nedostatak parkova, Grad Novi Sad će dve trećine jednog od svega četiri parka ustupiti privatniku, koji će po još nepoznatoj ceni naplaćivati ulaznice i zadržavati polovinu nepoznatog prihoda, dok će druga polovina pripasti JKP Gradsko zelenilo”, navodi se u saopštenju za javnost.

Novosadski odbor LSV je naveo da se slaže sa procenom da je u gradu potrebno više zabavnih sadržaja za decu, ali je upitao kako je moguće da gradske vlasti žele da iznajme gradsku imovinu nekome da bi zarađivao.

“Neka se građanima otvoreno kaže zašto u tom slučajnu privatni preduzetnik ne otkupi građevinsko zemljište i na njemu sagradi Dino park, umesto što se od grada oduzima jedna od malobrojnih zelenih površina”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga