Mesić: Najkraće rečeno – rat nije bio potreban

"Ako se udružimo, ako udruženo nastupamo, napravićemo mnogo i za nas i za one s kojima poslujemo"

21. apr 2019

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je kako rat na području bivše Jugoslavije nije bio potreban i pozvao na privredno udruživanje u regionu.

Mesić je za Deutsche Welle na Sarajevo Business Forumu, na pitanje kako bi uporedio situaciju u BiH danas sa situacijom u bivšoj SFRJ, pre nešto više od 30 godina odgovorio:

„Najkraće rečeno – ovaj rat nije bio potreban. Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promenile niti za jedan milimetar. Dakle, oni koji su želeli svoje političke ciljeve ostvariti kroz rat, nisu to uspeli, ali su ostavili razorenu privredu, ubijene, ranjene… Taj rat je za svaku osudu! A mogli smo doći do jednog normalnog političkog dogovora koji bi se zvao „oročena konfederacija“ na tri do pet godina, pa da vidimo – ako stvari idu, dobro, ako ne idu, opet svako sebi, ali kao prijatelji, i opet bismo zajednički nastupali, ali bez ijednog mrtvog. Međutim, oni koji su hteli rat očigledno su u tome uspeli, ali nisu ostvarili svoje ciljeve“.

Govoreći o regionu, konstatuje da države imaju kompatibilnu privredu. „Na kraju, većina nas je bila u istoj državnoj zajednici i dobro bi bilo da mi sarađujemo, da često zajedno nastupamo na spoljnim tržištima, jer ako zajedno nastupamo, onda smo moćniji, onda smo snažniji i svoje kapacitete možemo više da aktiviramo. Bez aktiviranja vlastitih kapaciteta i kapaciteta naših suseda, nećemo učiniti puno. Ali, ako se udružimo, ako udruženo nastupamo, napravićemo mnogo i za nas i za one s kojima poslujemo“, rekao je Mesić.

(Deutsche Welle / N1, Foto: screenshot HRT)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga