Mesić i Živković za smirivanje tenzija između Zagreba i Beograda

Bivši predsednik Hrvatske i bivši premijer Srbije pozvali građane obe zemlje da ne dopuste da odnosi lidera utiču na njihove međusobne odnose

08. sep 2016

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i bivši premijer Srbije Zoran Živković založili su se danas u Zagrebu za smirivanje napetosti između dve zemlje i rešavanje svih otvorenih pitanja kroz razgovor.

„Smatram da Hrvatska mora da pomogne Srbiji kao i Crnoj Gori i BiH da što pre uđu u Evropsku unijun (EU) jer je EU naš interes i sudbina… Moramo po svaku cenu tražiti da jugoistok Evrope uđe u EU, da otvorimo granice i da ne bude dizanja na potenciju nesporazuma koji se mogu za stolom rešiti“, rekao je Mesić.

Posle razgovora sa Živkovićem Mesić je rekao da se sva otvorena pitanja između dve zemlje mogu rešiti mirno i razumno i ocenio da su predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj samo jedan od razloga zbog kojih je došlo zbog do dodatanog pogoršanja odnosa.

Mesić je kazao da Živković i on, svako u svojoj zemlji, predstavljaju „one snage koje žele miran suživot i dobru saradnju, jer ma šta da se dogodi – susedi ostaju susedi“.

On je pozvao građane obe zemlje da ne dopuste da odnosi lidera utiču na njihove međusobne odnose.

Živković je rekao da njegova poseta Zagrebu nema veze sa izborima u Hrvatskoj već sa sa lošim odnosima među političarima dve zemlje.

„Mesić i ja smo hteli da pokažemo da političari iz Zagreba i Beograda mogu da govore na najnormalniji način i da ne koriste prošlost, nego da govorimo o problemima koji muče građane Hrvatske i Srbije“, rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, Mesić i on kao „aktivni ali iskusni političari žele da pokušaju da nađu rešenja za sve probleme koji postoje između dve zemlje“.

Lider Nove stranke je izrazio očekivanje da će se posle izbora u Hrvatskoj smiriti strasti, da će Hrvatska pomoći Srbiji na putu ka EU i da neće biti opstrukcija najavljenih u predizbornoj kampanji.

Na pitanje novinara da li je vlast u Srbiji iskrena kada govori o spremnosti na saradnju i poboljšanje odnosa sa Hrvatskom, Živković je rekao da ne voli da kritikuje vlast izvan Srbije.

„Ali, korstiću frazu ‘voleo bih da je tačno ono što kažu’ ali moja iskustva u Srbiji s njima i lična iskustva građana Srbije sa njima govore suprotno. Ali, hajde da se nadamo da je budućnost pametnija od prošlosti“, dodao je Živković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga