Mesić: Dejton je breme pod kojim stenje Bosna

„Dejton je bio jedino i spasonosno rešenje kada je postignut, ali danas je breme pod kojim stenje cela BiH. Prema tom sporazumu se ne smemo odnositi kao prema svetoj kravi“

04. feb 2012

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je da se Dejtonski sporazum mora menjati kako bi Bosna i Hercegovina mogla da postane funkcionalna država.

„Takva kakva jeste, BiH je naprosto nefunkcionalna i ostat će takvom sve dok bude ustrojena prema Dejtonskom sporazumu i dok se prema tome sporazumu budemo odnosili kao prema ‚svetoj kravi’“, napisao je Mesić u autorskom tekstu u današnjem novosadskom „Dnevniku“.

Prema  njegovim rečima, BiH je i dalje neuralgična tačka cele regije. „Dejton je bio jedino i spasonosno rešenje kada je postignut, ali danas je breme pod kojim stenje cela BiH“, ocenio je Mesić.

Dodao je da je Dejtonski sporazum danas za neke „kao švedski sto s kojega uzimaju samo ono što im se sviđa a drugo zanemaruju“, a za neke druge „paravan iza kojega se sakrivaju oni koji neskriveno priželjkuju raspad BiH“.

Mesić je rekao da je održavanje jedinstvene, ali i funkcionalne BiH ključno za dugoročnu stabilnost cijele regije.

„Ne mogu primetiti da je u tome kontekstu sastanak na Jahorini doneo bilo kakav pomak“, naveo je bivši predsednik Hrvatske.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga