- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Merkel ustala u odbranu Grčke

Nemačkoj kancelarki Angeli Merkel često se prebacuje da je preoštra prema Grcima. U petak (24.8.) je, recimo, grčkog premijera Antonisa Samarasa iz Berlina poslala kući bez ustupaka kojima se grčka vlada nadala kad je u pitanju brzina sprovođenja reformi i mera štednje. Ali već u nedelju uveče (26.8.), nemačka kancelarka je „udarila packe mangupima iz sopstvenih redova“ koji otvoreno govore o istupanju Grčke iz evro-zone.

„Nemački prioritet“

Evropa se trenutno nalazi u „odlučujućoj fazi“ pa je zato potrebno da svi „oprezno biraju reči“, rekla je Merkel u razgovoru za nemački javni TV servis ARD. „Mi u Evropskoj uniji smo odgovorni jedni za druge“, rekla je Merkel i još jednom potvrdila svoj stav od prošle nedelje izrečen nakon susreta sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom po kojoj je ostanak Grčke u porodici zemalja u kojima je platežno sredstvo evro, „nemački prioritet“. Time je istovremeno udarila packe sve glasnijoj stranci Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU) koja zajedno sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) Angele, formira vladajuću Uniju CDU/CSU.

Naime, generalni sekretar CSU Aleksander Dobrint izjavio je u razgovoru za jedan tiražni tabloid da po njegovom mišljenju, izlazak Grčke iz monetarne unije – „nema alternativu“. „Ja Grčku 2013. vidim izvan evro-zone“, rekao je Dobrint. Na reakcije šefice Vlade nije trebalo dugo čekati. „Evropska unija nije samo monetarna unija, to je političko zajedništvo koje se već godinama stara za mir“, rekla je Merkel u svom razgovoru za ARD upućujući time signal „sestrinskoj stranci“ da malo obuzda svoje jurišnike.

Samaras se „zaista trudi“

Nemačka kancelarka izjavila je da je u Grčkoj trenutno u borbi za reforme i programe mera štednje „važan svaki dan“, ali je istovremeno izrazila nezadovoljstvo činjenicom da se teret reformi slama na leđima „malog čoveka“ dok su bogati već odavno pobegli i negde sakrili svoj novac. Ona je istovremeno stala u odbranu grčkog premijera Samarasa za koga, kaže, „ima osećaj da se zaista trudi“. Ipak, Angela Merkel je odbacila špekulacije o nastavku pomoći Grčkoj jer je to odluka koja će biti donesena tek nakon izveštaja Trojke (sačinjene od predstavnika Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke) koji se očekuje krajem septembra ili početkom oktobra.

Kancelarkina odbrana Grčke, ali i jedinstva unutar Evropske unije očigledno je uplašila i ostale političare unutar koalicione vlade koji, udarajući po Grčkoj, skupljaju političke poene. Tako je i predsednik treće stranke u vladi Angele Merkel, Liberalno-demokratske stranke (FDP), Filip Resler, odjednom relativizovao svoj ranije izjave o potrebi izlaska Grčke iz evro-zone. „Ostanak Grčke u zoni evra je poželjan“, rekao je sada predsednik liberala, stranke koja se inače bori sa rekordno niskim rezultatima u ispitivanjima javnog mnjenja. Da li će taj „politički slalom“ pomoći u popravljanju rejtinga poljuljane stranke, teškoj je reći, ali je za očekivati da će u sledećih godinu dana, koliko je preostalo do parlamentarnih izbora u Nemačkoj, tema „Grčka“ sve češće biti korišćena u predizborne svrhe i za „ispitivanje terena“.

(Nenad Krajcer, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!