Merkel: Ugrožen Šengenski sistem bez dogovora o izbeglicama

Evropa treba da učini više kako bi "podelila teret" ovogodišnjeg talasa izbeglica

31. avg 2015

Ukoliko izostane dogovor o ravnomernoj i fer distribuciji izbeglica u EU, to može dovesti u pitanje šengenski sistem slobodnog kretanja, upozorila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je izjavila da Evropa treba da učini više kako bi „podelila teret“ ovogodišnjeg talasa izbeglica.

Nemačka kancelarka je pozvala na uspostavljanje ravnomernih kvota za prijem migranata, koju mnoge zemlje EU ne prihvataju.

„Ako nemamo ravnomernu raspodelu izbeglica u Evropi, onda se dovodi u pitanje budućnost slobodne zone kretanja unutar Šengena, a to nije dobro i to ne želimo“, rekla je Angela Merkel.

Pitanje “Šengena“ već je otvorila Austrija, odlukom da delimično zatvori slobodan prolaz na granicama i uvede kontrolu, koja je u prvom redu usmerena na kamione za koje se sumnja da prevoze izbeglice.

Merkelova je uporedila izbegličku krizu sa izazovom sa kojim se Nemačka suočavala prilikom ujedinjenja pre 25 godina, pozivajući građane da pokažu fleksibilnost, strpljenje i otvorenost.

Nemačka se suočava s velikim talasom izbeglica i ove godine očekuje da će ih biti oko 800.000, odnosno četiri puta više nego 2014. godine.

Angela Merkel je rekla da će njena vlada do 24. septembra predstaviti paket mera za prilagođavanje nemačkog zakonodavstva prema nastaloj situaciji s izbeglicama, kao što su ubrzane procedure davanja azila, pomoći i smeštaja.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga