Merkel u ulozi profesora istorije

Nemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je bila u ulozi profesora istorije i učenicima u školi govorila o izgradnji Berlinskog zida, koja je počela na današnji dan pre 52 godine

14. avg 2013

Nemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je bila u ulozi profesora istorije i učenicima u školi govorila o izgradnji Berlinskog zida, koja je počela na današnji dan pre 52 godine.

Merkelova, koja je odrasla iza Zida, stala je pred učenike jedne škole u Berlinu i govorila im o svojoj prošlosti, preneo je AFP.

„Te 1961. godine krenula sam u školu“, izjavila je Merkelova koja se prvi put pojavila u javnosti nakon odmora, šest nedelja pre izbora zakazanih za 22. septembar.

Merkelova, doktor fizike, izjavila je da je bilo uzbudljivo da sa tinejdžerima podeli iskustvo koje je lično proživela.

Izgradnja barijere oko tri zapadna sektora počela je u nedelju 13. avgusta 1961. u Istočnom Berlinu. Zid je bio dugačak preko 155 kilometara.

Tokom postojanja zida je bilo oko 5.000 uspešnih bekstava u Zapadni Berlin. Različiti izveštaji tvrde da je ubijeno najmanje 136 ljudi koji su pokušali da pređu, a mnogo više njih je ranjeno.

Pad Berlinskog zida 9. novembra 1989. godine bio je prvi korak ka ujedinjenju dve Nemačke koje je zvanično okončano 3. oktobra 1990. godine, podsećaju agencije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga