Merkel: Srbija nije ispunila uslove za kandidaturu

Nemačka kancelarka je nedavne sukobe na severu Kosova nazvala neprihvatljivim i podsetila da dobra "saradnja sa susedima" takođe spada u kriterijume za proširenje EU.

02. dec 2011

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila da Srbija u ovom trenutku ne ispunjava uslove za status kandidata za EU i pozvala Vladu Srbije na promenu kursa.
U ovom trenutku Srbija ne ispunjava zahteve procesa pristupanja EU, rekla je Merkelova u saopštenju nemačke vlade pred predstojeći Samit EU u petak 9. decembra.
Nemačka kancelarka je nedavne sukobe na severu Kosova nazvala neprihvatljivim i podsetila da dobra „saradnja sa susedima“ takođe spada u kriterijume za proširenje EU.
„Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja su, prema kriterijumima iz Kopenhagena, deo politike proširenja Evropske unije. Dugoročno gledano, mi ne želimo samo Srbiju, već i Kosovo da privedemo Evropskoj uniji i da održimo sposobnost funkcionisanja Evropske unije. Stoga put Srbije u Evropsku uniju vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom“, navodi Merkelova.
Nemačka kancelarka je podsetila da su EU i nemačka savezna vlada na vreme formulisali svoja očekivanja i konkretne korake.
„Veoma mi je žao što Srbija do sada ta očekivanja nije ispunila i time nije ispunila preduslove za dobijanje statusa kandidata“, rekla je Angela Merkel.
Ona je ukazala i na to da je „Srbija minulih dana doprinela atmosferi u kojoj su nemački vojnici na severu Kosova, u sastavu Kfora, napadani i ranjavani vatrenim oružjem“.
„Kažem da to nije prihvatljivo!“, zaključila je Angela Merkel.
Nemački mediji podsećaju da na prelazima između Kosova i Srbije već nedeljama traju sukobi kosovskih Srba i snaga Kfora i da je u ponedeljak pucano na dva nemačka vojnika.
Srbije se nada da će na samitu Evropske unije 9. decembra dobiti status kandiata za ulazak u Evropsku uniju.

(Deutsche welle, agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga