Merkel: Rusija se vratila starom načinu mišljenja

Ona je kritikovala aneksiju Krima kao protivnu međunarodnom pravu, a rusku politiku kao povratak na razmišljanja o uticajnim sferama iz 19. veka

17. maja 2014

Angela Merkel založila se za nastavak partnerstva sa Rusijom – pod uslovom da se utvrde zajedničke vrednosti – kritikovala aneksiju Krima i odbacila kritike o greškama EU u ukrajinskoj poliltici.

Nemačka kancelarka je odbacila mogućnost povećanja vojnog bužeta, naglasivši da se ukrajinski problem može rešiti samo diplomatskim putem, ali ako bude potrebno, sankcije su i dalje opcija.

„Mi s Rusijom, bez sumnje, imamo duboke razlike u mišljenjima. Uprkos tome sam ja, međutim, ubeđena da bi se, srednjoročno i dugoročno gledano, trebalo nastaviti jedno tesno partnerstvo sa Rusijom pod uslovom da ustanovimo šta su su nam zajedničke vrednosti“, rekla je Merkel danas u intervjuu listu „Frankfurter algemajne cajtung“.

Ona je kritikovala aneksiju Krima kao protivnu međunarodnom pravu, a rusku politiku kao povratak na razmišljanja o uticajnim sferama iz 19. veka.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga